П’ять громадських просторів у Львові, які ви незабаром не впізнаєте. Візуалізація

19558 0
Цьогоріч у Львові планують роботи із відновлення озера на вулиці Панча, території біля Бернардинського дворика, а також площ Коліївщини та Галицької.
Візуалізація: Ольга Криворучко

Візуалізація: Ольга Криворучко

Озеро на Панча

Місцеві мешканці активно вболівають за відновлення озера на вул. Панча та створення тут рекреаційної зони. Водойму облюбували дикі качки і львів’яни з дітьми часто приходили сюди їх підгодовувати. Торік проєкт відновлення водойми, яка є штучною і виникла у 50-80-х роках минулого століття, переміг на Громадському бюджеті Львова і отримав звідти 3 млн грн на старт робіт.

Загалом його відновлення обійдеться у майже 23 млн грн. Ще понад 8,2 млн грн виділили з бюджету розвитку на роботи у цьому році.

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

Реконструкція розпочалася минулого року і триватиме до 2022 року. Протягом цього часу водойма буде закритою для мешканців. У мерії кажуть, що це має бути одне з найкрасивіших озер у місті. Воно матиме природний вигляд, а також новий місток, під яким буде перелив. Окрім благоустрою самого озера, планують облаштувати дитячий та спортивний майданчики, відпочинкові зони з лавками та лежаками.

Площа Коліївщини

Це одна з найменших площ у Львові (довжина – 30 м, ширина – 23 м), яка розташована між вулицями Братів Рогатинців та Староєврейською на території колишньої єврейської дільниці. 

Її планують реконструювати у межах проєкту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину». Для цього міська рада підписала меморандум про співпрацю з єврейськими організаціями. У його межах, а також завдяки допомозі ЄС і будуть реалізовувати проєкт з реконструкції найменшої площі міста.

У бюджеті розвитку Львова на це заклали понад 3 млн грн, проєкт мають реалізувати цього року. Тут зокрема планують відновити криницю, встановити металеві стільці, а також висадити близько 775 рослин.

Відпочинкова зона біля Бернардинського дворика

Облаштування нової відпочинкової зони між вулицею Винниченка і оборонним муром ансамблю Бернардинів мають завершити цього року. На капремонт цієї території виділили 6,9 млн грн.

Читайте також: Як зміниться площа Святого Теодора у Львові. Візуалізація

Тут з’явиться новий громадський простір із містком через фонтан. Зокрема, уздовж стін оборонного мур встановлять дерев’яні лавки, відремонтують сходи у підземний перехід, висадять дерева та клумби, на території нового простору має з’явитися потічок та місток.

Площа Галицька і новий фонтан

Старт реконструкції площі Галицької увінчався тим, що археологи натрапили на неймовірну знахідку. Так, у 2019 році на місці фонтану «Кульбаба» виявили фундаменти, які належать давньому храму Воздвиження Чесного Хреста, будівництво якого датують 1530-м роком. Також під час розкопок знайшли останки десятьох людей. 

Читайте також: У Львові за 4 мільйони продовжать реставрацію руїн Високого замку

Довгий час велися обговорення того, що робити із самою «Кульбабою». Урешті-решт, торік фонтан передали на збереження у музей «Територія терору» як елемент радянської спадщини. На його місці з’явиться новий, навколо облаштують бетонну чашу, на якій можна буде сидіти. Також тут встановлять 3D-модель давньої церкви з таблицею та історією цього місця.

До слова, на саму реконструкцію фонтану на площі Галицькій у бюджеті розвитку Львова передбачили 6 млн грн і її мають завершити 2021 року.

Також передбача.ть ремонт решти території до початку площі Соборної, влаштування нового озеленення та місць для сидіння і освітлення усього простору. Що стосується МАФів, які нині працюють, то їх збираються демонтувати.

Перший у Львові транспортний хаб

У Львові, на перетині вулиць Чупринки та Степана Бандери, де нині є дві зупинки громадського транспорту, планують облаштувати громадський простір. 

«Є ідея встановити поштові ящички, аби люди могли відправити посилку, не заходячи кудись, а просто у громадському просторі. Також зручно буде пересісти з одного транспорту на інший. Можна орендувати велосипед чи електросамокат», – каже керівниця проєктів з мобільності німецького товариства GIZ Марта Пастух.

Читайте також: Бруківка, асфальт, камінь і знову бруківка. Сім п'ятниць вулиці Бандери

У межах проєкту облаштують зарядні станції для електромобілів. Паркомісця для електромобілів будуть дещо далі, вздовж вулиці Бандери передбачать слоти для паркування. Павільйони будуть великі, їх буде два. Вони матимуть місце для озеленення. Планують висадити в’юнкі рослини, які плестимуться по каркасі зупинки. Деякі панелі зупинки будуть відсутні, щоби створити прохід.

Також буде стенд з навігацією, каже архітекторка. На ньому буде інформація не лише щодо руху і маршрутів по місту, а й основне, що потрібно знати для зручного користування цією територією. До прикладу, інформація про те, як можна орендувати велосипед чи самокат.

На цій території залишиться працювати один із трьох мафів, щодо роботи інших – місто веде перемовини, ймовірно їм запропонують «переселитись».

Вартість робіт стане відомою після розробки проєктно-кошторисної документації. Раніше заступник директора житлового господарства ЛМР Андрій Білий говорив, що проєкт цілком реально втілити у межах реконструкції вулиці Степана Бандери.

Ольга Коваль

Соломія Головіна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!