На Львівщині знизилася кількість щеплень вакциною Moderna

3330 0
Існує міф, що РНК-вакцини можуть вплинути на генетичний код людини.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

На Львівщині з’явилися недовіра до вакцини Moderna, якої в області є достатня кількість. Про це повідомив регіональний координатор з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

Читайте також: Чи лікувати пневмонію вдома. Інтерв'ю з пульмонологом

«Ця РНК-вакцина є аналогічною вакцині Пфайзер, якою найактивніше вакцинуються мешканці області. Я хочу запевнити як одна, так і інша вакцина є абсолютно безпечною. Існує міф, що РНК-вакцини можуть вплинути на генетичний код людини чи навіть його змінити», – ствердив він. 

Однак, вчені довели, що вплинути на генетику людини РНК-вакцини вплинути не можуть. Такі вакцини рекомендують навіть для гогдуючих грудьми жінок, додав Олег Когут. 

Додамо, що загалом на Львівщині станом на сьогодні проведено 1 665 520 щеплень, з них – 172 088 вакциною Moderna. Також вакциною Covishield – 38 403, Astra Zeneca – 184 357, Coronavac – 469 342, Pfizer – 801  330.

Читайте також: Вчені визначили можливі причини утворення тромбозів після вакцини AstraZeneca

Нагадаємо, вченим вдалося визначити ймовірну причину утоворення тромбозів після щеплення вакциною AstraZeneca. Після щеплення вакциною AstraZeneca тромбоз може трапитися дуже рідко, бо для того, щоб з’явилися такі побічні ефекти, має відбутися ряд складних подій.

Вчені вважають, що рідкісні реакції у вигляді тромбозу виникають тому, що аденовірус (вірус звичайної застуди від шимпанзе), який є в складі вакцини для передачі генетичного матеріалу коронавірусу в клітини, зв’язується зі специфічним білком у крові, відомим як фактор тромбоцитів 4 (PF4). Такий процес може викликати ланцюгову реакцію в імунній системі людини, яка й може призвести до утворення тромбів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!