На Личаківському кладовищі почали ексгумацію давніх поховань, зокрема радянських

7615 0
На цій території було кладовище часів Першої світової війни.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові на Личаківському військовому кладовищі, вище місця поховань новітніх Героїв України (поле почесних поховань №86А), розпочали ексгумацію давніх поховань.

Джерело: пресслужба ЛМР

«Відповідно до архівних даних, на цій території було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військові австро-угорської армії. Окрім цього, у 50-х роках радянська влада почала проводити «додаткове» поховання», – сказав керівник Меморіально-пошукового центру «Доля», який виконує роботи на кладовищі, Святослав Шеремета.

Він додав, що у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду. Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. Зі 3400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком, тож не всі ці 111 людей можуть бути фронтовиками, зазначив Шеремета.

Як додає радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, знайдені останки поховань часів Першої світової війни, згідно з рішенням виконкому, перенесуть.

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів австрійської армії, а це були люди різних національностей, все знищила і почала проводити військові та приватні поховання поверх», – сказала вона.

Читайте також: У Львові збудують меморіальний комплекс Героїв України

Знайдені поховання часів Першої світової війни перенесуть поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Можливо, в ньому будуть використані бетонні хрести, які збереглися. Натомість поховання радянських часів зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття відповідних рішень.

Нагадаємо, що місто планує оголосити міжнародний архітектурний конкурс на будівництво такого Меморіального комплексу. Загалом тут хочуть облаштувати меморіальну площу та сквер пам’яті. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев сказав, що місто вже на фінальній стадії формулювання технічного завдання.

Загалом цей комплекс створять з врахуванням у мінімалістичних і стриманих ландшафтних рішень, які втілюватимуть місце тиші, роздумів та пам’яті. Комплекс міститиме сквер пам’яті, меморіальну площу та громадський простір. Разом з авторами меморіалу Небесної Сотні місто напрацювало концепцію поховань, керуючись аналогами закордонного досвіду мілітарних поховань, і враховуючи українські традиції. Зокрема, йдеться про козацький хрест, форма якого характерна для таких поховань. Серед інших важливих елементів, які будуть на меморіальному комплексі, – сквер пам’яті.

Зазначимо, що «Марсове поле» є продовженням Личаківського кладовища, де поруч із військовими УПА на початку війни почали ховати новітніх Героїв російсько-української війни. 

Для довідки

Марсове поле – це радянський військовий меморіал, що розташований на вулиці Мечникова у Львові. Раніше тут був військовий цвинтар вояків австрійської армії та союзників, які загинули у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!