На вулиці Пекарській відновили історичну дубову браму. Фото до і після

1567 0
На дверях відновили деталі, яких бракувало, та декоративні елементи.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У будинку на вулиці Пекарській, 42 відреконструювали історичні дерев’яні двері. Раніше знищеній брамі реставратори повернули первісний вигляд. Зокрема, відновили втрачені віконця на завісах та декоративні деталі. Про це повідомили в Бюро спадщини.

Читайте також: На вулиці Котляревського відновили історичні двері. Фото до і після

Зі слів реставратора Остапа Лишака, на знищених дверях довелося відновлювати майже половину деревини.

«Це дубова брама. Через те, що вона була дуже знищена, довелося замінити орієнтовно 50% деревини. У сусідніх будинках ідентичні двері, тож за цими зразками вдалося успішно повернути її первісний вигляд та оздоблення. Власне, з них ми робили копії декоративних елементів, яких не вистачало», – розповів реставратор Остап Лишак.

Крім того, у брамі реставратори відновили втрачені віконця на завісах, які відчиняються з боку під’зду. Колись їх робили для того, щоб було зручно мити скло.

Загальна вартість робіт становила 50 тисяч гривень, з яких 70% оплатило місто, а мешканці – 30%, згідно з Програмою співфінансування реставрації історичних дверей та брам. 

Раніше на вулиці Пекарській, 47 також відреставрували металеві червоні двері.

Нагадаємо, що цього року у межах програми співфінансування у Львові на реставрацію брам, вікон та балконів запланували витратити 4 мільйони гривень. Програма співфінансування почалася ще в червні 2018 року. За умовами програми, 30% робіт мають оплатити мешканці, які подали заявку на реставрацію, а 70% – місто. 

Фото Бюро спадщини



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!