На місці розстрілу родини Шептицьких на Львівщині знесли радянський пам’ятник

7129 0
Пам'ятник був у місці, де 1939 року росіяни розстріляли графа Льва Шептицького з родиною та прислугою.
Фото: ЛОВА

Фото: ЛОВА

Сьогодні, 30 вересня, в селі Прилбичі Новояворівської громади на подвір’ї маєтку Митрополита Андрея Шептицького демонтували пам’ятник червоній армії. Про це повідомили у Львівській ОВА.

«У цьому символічному місці, де в перші дні окупації західної частини України 1939 року росіяни розстріляли графа Льва Шептицького з родиною та прислугою, такий пам’ятник тоталітарного режиму є, фактично, наругою над історичною пам’яттю українців», – зазначили у ЛОВА. 

Читайте також: На Львівщині майже 200 радянських об'єктів хочуть позбавити статусу пам'яток історії. Які у Львові

Зазначимо, що пам’ятник у Прилбичах не має охоронного статусу, відповідно до законодавства, питання його демонтажу – справа органів місцевого самоврядування.

Зазначимо, що 23 червня 1941 року підрозділ саперного батальйону червоної армії заклав вибухівку під палац графів Шептицьких. Від родового маєтку Глави УГКЦ майже нічого не залишилося. 

Тоді ж зруйнували й невелику каплицю з привезеною з Люрду фігуркою Божої Матері, що стояла біля будинку. 

У 1950-х роках в маєтку Шептицьких, на місці зруйнованого дому, збудували будинок культури. Замість каплиці поставили монумент совєтський армії.

Нагадаємо, що майже 200 об’єктів у Львові та області, що пов’язані з радянською історією та культурою, пропонують позбавити статусу пам’яток історії. Чимало з них вже знищені часом, ще частина адаптовані під український контекст.

Софія Шавранська

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!