На що варто звернути увагу під час вибору сімейного лікаря. 5 фактів

16181 1
У 2017-му році українці мають обрати сімейного лікаря та укласти з ним угоду, що входить до реформи первинної ланки медицини. Однак не усі пацієнти до кінця розуміють, як саме це відбуватиметься на практиці. Пропонуємо кілька деталей, які варто знати кожному перед підписанням контракту з лікарем.
Фото: harchi.info

Фото: harchi.info

У соцмережах люди часто обговорюють нововведення, цікавлячись, коли розпочнуть підписувати контракти, як вибиратимуть лікарів й чи перевірятимуть їх компетентність. На актуальні питання, що турбують пацієнтів, відповів Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я України.

Що треба знати про вибір сімейного лікаря?

1. Територіальну прив’язку пацієнта до поліклініки скасують. Не важливо, де працюватиме лікар:  у амбулаторії, поліклініці чи приватній лікарні, людина може обрати його своїм сімейним і підписати угоду. «Де знаходиться лікар нас не цікавить. Ми максимально спростимо законодавство, щоб він ішов до пацієнта і людина не їхала до нього через півміста», - пояснив Павло Ковтонюк.

Читайте також: Без черг, але за записом. Що хочуть змінити в поліклініках?

2. Пацієнт фактично нічого не сплачуватиме сімейному лікарю. Коли людина реєструється до фахівця, це висвітлюватиметься в електронній системі, за даними якої держава й перераховуватиме за кожного пацієнта встановлений тариф. Прозорість такої схеми забезпечуватиме новий орган «страховик» – Національна служба здоров’я, неупередженість якої гарантує те, що вона не матиме у власності жодного закладу.

3. Пацієнти зможуть розірвати угоду з лікарем у будь-який момент з власної волі. Заступник міністра охорони здоров'я пояснив, що технічно це втілюватиметься так: людина вибирає нового спеціаліста, реєструється до нього, а попередня угода анулюється автоматично.  

Читайте також: Найміть собі лікаря: українців очікує кардинальна реформа медицини

4.Якість роботи лікарів перевірятимуть. «Для контролю є кілька інструментів, - зазначив Павло Ковтонюк. – На щастя, в первинній ланці є безвідмовний і найсильніший метод – вибір пацієнта, якщо його не влаштовуватимуть послуги – він просто піде до іншого лікаря. Другий спосіб –  Національна служба охорони здоров’я здійснюватиме аудит і перевірки, чи дотримується спеціаліст медичних протоколів». Працювати таким чином дозволить E-health – електронний реєстр, який дасть змогу помічати недоліки й дивні цифри у статистиці та перевіряти конкретного лікаря.

5.    Щоб обрати хорошого лікаря, українцям рекомендують радитися один з одним, ділитися відгуками про того чи іншого спеціаліста. При цьому, у МОЗ наголошують, що лікарі стануть вмотивованішими й компетентнішими, адже від кількості пацієнтів, з якими вони працюють, залежатиме їхня зарплата.

Взірець контракту з лікарем та умови його підписання у МОЗ планують підготувати у січні-лютому 2017-го року. Коли конкретно львів’яни розпочнуть укладати угоди з сімейними лікарями, залежить від того, коли область виконає 3 обовязкові умови.

Нагадаємо, з січня 2017-го року українці мають півроку на вибір сімейного лікаря та підписання з ним угоди. У квітні стартує повноцінна робота електронного реєстру пацієнтів, лікарів і закладів – E-health. 


Читайте також:
22 Червня, 2017 21:11
Віра Нехай Зуб - міський начальник охорони здоров'я розкаже громаді,як він своїй дружині,яка працює гінекологом, з державної поліклініки за державний кошт зробив ремонт, купив апаратуру і віддав їй у її власність, де вона заробляє гроші у власну кишеню, без касового апарату,а як він заробляє то вже описати не можливо....
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!