Київ

На Софійському соборі почали встановлювати відреставровані хрести

583 0
Шість хрестів для собору відреставрували меценатським коштом
Фото: Вадим Кириленко

Фото: Вадим Кириленко

20 грудня на Софійський собор почали повертати відреставровані хрести. Про це повідомив Вадим Кириленко, перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська».

«Сьогодні, після проведення реставраційно-відновлювальних робіт та освячення, розпочато роботи з повернення хрестів Софійського собору на свої історичні місця», - написав він.

Шість хрестів для собору відреставрували меценатським коштом (орієнтовно 3,5 млн грн) з нержавіючого металу з позолотою. Оновлення кріплень та роботи з їхнього встановлення на банях фінансує держава.

Після Різдва планують демонтувати центральний хрест. Фахівці проведуть реставраційні роботи та відновлять його за кошт столиці Португалії.

Нагадаємо, Софійський собор відреставрують за понад 79 мільйонів гривень. Переможцем тендеру стала ТОВ «Металева покрівля груп».  Водночас Держаудитслужба отримала десяток звернень щодо цього тендеру. Інспекторів закликають перевірити доцільність використання держаних коштів на реставрацію церкви під час війни. 

У відповідь Національний заповідник «Софія Київська» повідомив, що «існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!