Київ

На ВДНГ у Києві відновлять унікальну мозаїку з пожежниками у первісному вигляді

1151 0
У Національному Експоцентрі вказали ДСНС на цінність знищеної мозаїки та домовилися про її відновлення.
Фото: Ukrainian Modernism / Instagram

Фото: Ukrainian Modernism / Instagram

Керівництво Експоцентру провело нараду з колегами з Головного управління ДСНС України у м. Києві щодо замовлення останніми знищення унікальної мозаїки з пожежниками у будівлі №26 (колишній Павільйон протипожежного захисту на ВДНГ) на якій було прийнято рішення про відновлення мозаїчного панно в його первісному вигляді. Для цього частково буде використано елементи оригінального панно, що збереглися, повідомив гендиректор ВДНГ Євгеній Мушкін.

Як зазначив Мушкін, після комунікації з архітекторами, істориками, пам'яткознавцями, мистецтвознавцями й митцями було визначено, що можливості для відновлення мозаїки є, тому зі свого боку Експоцентр допоможе знайти фахівців, що спеціалізуються на подібних роботах.

У пресслужбі ВДНГ розповіли, що на території Експоцентру є 19 обʼєктів (будівель та споруд), що офіційно мають статус історико-культурних памʼяток України та охороняються законом. Однак є й обʼєкти, що не на балансі Експоцентру, а тому знаходяться поза межами відповідальності. Тому там шукають рішення, як запобігти подібним ситуаціям у майбутньому.
 
 
 
«Враховуючи отримані пропозиції та рекомендації, ми прийняли рішення створити «Публічний реєстр необлікованих цінностей ВДНГ». У цьому реєстрі мистецтвознавці, архітектори та фахові експерти зможуть зафіксувати необліковані обʼєкти культурної спадщини Експоцентру, які вони вважають цінними. Згодом ця структурована інформація буде використана нами при офіційному зверненні до органів державної влади із відповідною заявою про реєстрацію памʼяток у державному реєстрі. Саме тому, вважаємо, що ключовою задачею має стати запобігання подібним випадкам у майбутньому. Сподіваємось, досвід ВДНГ допоможе ініціювати позитивні зміни. І тоді цю проблематику можна буде в подібний спосіб вирішувати скрізь по Україні», – наголосили у пресслужбі ВДНГ.
 
Як ми писали раніше, панно з мозаїки, де вогнеборці рятують світ від пожежі, було розташоване у будівлі ДСНС та вважалося культурною спадщиною радянської історії України.
Ігор Ющенко
Фото: Ukrainian Modernism / Instagram

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.
ТЕГИ: київ, вднг

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!