На вулиці Турецькій у Львові відреставрували дерев'яні двері. Фото до і після

1428 0
Фахівцям вдалося відновити її автенчний колір.
фото лкп бюро спадщини

фото лкп бюро спадщини

В історичному центрі Львова відреставрувати дерев’яні двері на вулиці Турецькій, 2. Ці металеві двері були зафарбовані чорним кольором, тож нічим не вирізнялися. Фахівцям вдалося відновити її автентичний колір. Про це повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

Окрім того, реставраторам довелося замінити близько 25% металу, який став непридатним для відновлення.

«Коли ми почали розчищати фарбу, то виявили первісний колір цих дверей: виявилося, що вони зеленими. Також відновили засклення дверей – раніше замість скла віконниці були забиті металевою бляхою. А ще виготовили нові ручки, бо автентичні були втрачені. Мешканці пам’ятали які там були раніше і показали на схожі у сусідньому будинку, тож ми виготовили їх за таким зразком», – каже реставратор Ігор Добрянський.

Читайте також: Які історичні брами відреставрували у Львові цієї весни. Перелік

Ця брама вирізняється не лише кольором, а й способом кріпленням всіх елементів, які тримаються лише на заклепках.

«Нижня частина дверей зовсім зігнила, тому там довелося замінити частину зіпсованого металу. Також доповнили знищену часом раму і замінили поріг», – додає він.

Загальна вартість робіт становила 65 961 грн. Її відновили в межах програму співфінансування міста та мешканців. Із цієї суми місто оплатило 70%, а внесок мешканців у відновлення брами становив 19 788 грн.

Нагадаємо, що в вересні розпочнеться новий набір заявок від мешканців в програму співфінансування оновлення історичних вікон і брам. Заявки прийматимуть на реставрацію брам будинків в історичному ареалі, вік яких не менше 80 років. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!