Які історичні брами відреставрували у Львові цієї весни. Перелік, фото

1884 0
У співфінансуванні із мешканцями у Львові поступово відновлюють історичні двері. На реставрацію цього року з бюджету виділили 4 млн гривень.

Цього року у межах програми співфінансування у Львові на реставрацію брам, вікон та балконів запланували витратити 4 мільйони гривень. Програма співфінансування почалася ще в червні 2018 року. За умовами програми, 30% робіт мають оплатити мешканці, які подали заявку на реставрацію, а 70% – місто. 

Двері на вулиці Павлова 

Дубові двері на вул. Павлова, 6ц, що у Личаківському районі міста, були знищені на 60%. В радянські часи їх невдало переробляти, внизу дверей були тахлі, які колись забили вагонкою і бляхою, тому реставраторам довелося виготовити нові тахлі й усувати пошкодження.

Читайте також: У Львові відновили історичні двері на вулиці Павлова. Фото

Фахівці відчистили історичну браму від графіті й відновили світлик і загалом елементи, яких не вистачало. Реставраційні роботи тривали упродовж місяця. 

Двері на вулиці Павлова, 6ц

Внутрішні двері будинку на вулиці Ставропігійській

Двері на Ставропігійській,4 розташовані поблизу Домініканського собору. Вони виготовлені з модрини й раніше відчинялися в обидві сторони, але згодом могли їх можна було вічинити лише в одну сторону. За проханням мешканців, так і залишили.
 
Через надмірну вологість стіни двері деформувалися й реставраторам довелося замінити 10% деревини.Крім того, над цими дверима зберігся гіпсовий барельєф. Деякі елементи від нього відкололися, тому фахівці доповнили ті частиних, яких не вистачало. 
Брама на вулиці Ставропігійській,4

Металева брама на Пекарській, 47

Металева брама розташована на вул. Пекарській, 47, навпроти Національного університету ветеринарної медицини. Ця брама у порівнянні з іншими металевими непогано збереглася. Коли реставратори розчистили шари фарби, то виявили автентичний червоний колір. 

Крім того, у брамі поставили нові заклепки й частково її розібрали для того, щоб вирівняти деякі елементи. 

Читайте також: На вулиці Пекарській у Львові відреставрували історичну металеву браму. Фото

Брама на Пекарській, 47

Двері-віяло на вулиці Зарицьких 

Ці двері зроблені із сосни, як і більша частина внутрішніх дверей у львівських будинках. Раніше мешканці фарбували двері, тому на них утворилося багато шарів фарби. Реставратори відчистили шари фарби, відновили старе скло і втрачені ручки.

Двері-віяло на Зарицькиху

Двері на Кубійовича 

Дерев'яна брама розташована на вул. Кубійовича, 9 поблизу Львівської національної академії мистецтв. Двері були погано збережені, адже у них трісла не лише тахля, а й основа дверей. Через потрапляння води на стіну брама була вигнута всередину на 8 см. 

Реставраторам вдалося вирівняти браму, також замінити поріг, дверну ручку й скло, яке у багатьох місцях потріскало і було покладене шматками. Натомість фахівці відновили автентичні хрестові з’єднання на чотирьох віконцях.

Читайте також: Біля Львівської академії мистецтв відновили історичні двері. Фото до і після 

Брама на Кубійовича

Двері біля Академії сухопутних військ

Реставратори відновили дерев’яні двері будинку на вулиці Героїв Майдану, 40, поблизу Академії сухопутних військ. Це дубові двері, які були сильно пошкоджені, тому фахівці замінили у них близько 20% деревини. Пошкоджені ручки замінили на нові, залишивши оригінальне кріплення. Внизу на дверях були латунні вкладки, їх довелося замінити, адже попередні відновленню не підлягали. 

Читайте також: У Львові за спогадами мешканців відновили історичні двері

Двері біля Академії сухопутних військ

Двері на вулиці Захарієвича

В історичному центрі Львова реставратори відновили дерев’яні двері будинку на вулиці Захарієвича, 2. Це також дубові двері, які були дуже знищені і навіть не відчинялися. Реставратори замінили понад 30% деревини, виготовили нові грати і ручки, адже попередні були втрачені. Щоб зберегти цокольні дощечки над порогом, фахівці поставили на них латунні накладки. 

Читайте також: Реставратори відновили у Львові дерев'яні двері на вулиці Захарієвича

Двері на Захарієвичама 

Брама на Личаківській

Цієї весни відреставрували також браму на вулиці Личаківській, 57. Ці двері були сильно знищені, тому реставратори багато над ними брацювали. Зокрема, були знищені гратки, які вдалося відновити за ескізом з двереій іншого будинку. Також було втрачено різні оздоблювані елементи, які фахівцям довелося відновлювати. 

Брама на Личаківській

Історичні дубові двері на площі Ринок

Дубові двері розташовані У Львові на площі Ринок, 31. Вони були знищені вщент, і колись, щоб їх відкрити, люди просто вибивали ногами. Реставраторам довелося важко над ними попрацювати, адеж вони були понівечені, зафірбовані графіті й розламані на частини. 

Читайте також: На площі Ринок відреставрували історичні двері, які були вщент знищені. Фото

Двері на площі Ринок

Двері-віяло на Павлова 

У центрі Львова, на вул. Академіка Павлова, 9 реставратори відновили дерев’яні історичні соснові двері, які відчиняють у дві сторони. Тут провели заміну скла, яке було там не рідним і різне, а ще нанесли на нього малюнок із рослинним орнаментом. Крім того, фахівці відремонтували пошкоджені завіси та підібрали ручку відповідно до стилістики та часу побудови будинку.

Читайте також: У центрі Львова відреставрували історичні двері-віяло. Фото до і після

Двері-віяло на Павлова

Двері-ковбойки біля Стрийського парку

Реставратори відновили дубові двері, які можуть відкриватися всередину і назовні, у під’їзді будинку на вулиці Рутковича, 7а. У цих дверях з двох сторін повністю замінили лиштву і розчистили автентичні латунні планки на стулках верхніх вікон. Крім того, раніше на місці однієї тахлі була фанера, її замінили, поставивши дубову. У підвалі цього будинку фахівці знайшли автентичні двері, які колись вели у внутрішній двір. За їхнім зразком відновили штапики у цих дверях-ковбойках.

Читайте також: У Львові відреставрували «двері-ковбойки» біля Стрийського парку. Фото до і після

Двері-ковбойки біля Стрийського парку

Брама з плющем на Лисенка

Історичні дубові двері на вулиці Лисенка, 32, декоровані металевими вставками у вигляді плюща, були дуже понищені. У брамі було багато втрачених декоративних елементів, також були пошкоджені місця врізок замків. З металевих решіток була вирвана частина декоративних елементів. Крім того, заміни потребували цокольні дошки.  

Читайте також: Брама з плющем. У центрі Львова відреставрували ще одні старовинні двері

Брама з плющем на Лисенка

Софія Шавранська 

Фото Бюро спадщини


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!