На ямковий ремонт у Львові виділять близько 15 млн гривень

1344 0
Кошти у бюджеті міста на це закладають приблизно, орієнтуючись на витрати минулого року.
фото: Serhii Stupnytskyi

фото: Serhii Stupnytskyi

У Львівській міськраді запевняють, що за декілька тижнів сухої погоди зможуть ліквідувати аварійну ямковість, що утворилась на вулицях у всіх районах Львова. На це щороку місто витрачає до 15 мільйонів гривень, – повідомив у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець. 

За це відповідальні районні адміністрації. Кошти у бюджеті міста на це закладають приблизно, орієнтуючись на витрати минулого року.

Читайте також: Три магістралі у Львові зроблять безпечнішими

За цей період місто уже залатало 3 870 кв. метрів покриття, це коштувало приблизно 5 млн 400 тисяч гривень із загальних 15 млн грн. Поточний ремонт, який роблять великими шматками у квітні-травні, коштує місту 50-60 мільйонів на рік.

Олександр Одинець каже, що взимку ями латають лише тоді, коли немає опадів. Працюють переважно холодним асфальтом, це менш ефективно, ніж гарячим. Із гарячим, продовжує він, можна працювати лише у теплу пору – при 12-15 градусах тепла або ж використовуючи спеціальні установки, які гріють асфальтну суміш, сушать яму. У Львові є лише одна така машина, вона працює у суху пору цілими днями.

Додамо, що в 2019 році Львів придбав у лізинг спеціальну машину чеського виробництва SILKOT Blue, це коштувало майже 4 мільйони гривень. За словами Одинця, нині через нестачу коштів місто не може дозволити собі закупівлю такої техніки.

Читайте також: Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати Сахарова – Вітовського і що з цим робити

Він зазначає, що ямковий ремонт не має гарантій, головне, щоб дорога «дожила» до поточного ремонту.   

«Коли немає опадів, є мінусова температура, то працюємо холодним асфальтобетоном. Зарізаємо яму, формуємо контур, підсушуємо, газовими пальниками або інфрачервоними нагрівачами і  опрацьовуємо холодним асфальтобетоном. Якщо гарячим, то треба ще додатково бітумною емульсією контур обробляти. Гарячий асфальтобетон ефективно класти коли є 12 -15 градусів тепла. Ми використовуємо установку інфрачервоного розігріву, у нас є чеська. Вона дозволяє розігрівати місце вибоїни і засипати його асфальтобетоном, який гріється у ній. Вона працює кожен день. Вона у нас одна, дозволяє працювати гарячим асфальтом навіть в мінусові температури», – говорить Олександр Одинець.

Нагадаємо, що львів’яни все частіше скаржаться на ями на вулицях, які утворилися після снігопадів. Це стосується як магістральних, так і маленьких вулиць. У соцмережах містяни поширюють повідомлення і фото місць, де дорожнє покриття або знищене, або подекуди взагалі відсутнє.

Вікторія Савіцька

Фото Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!