На Запорізьку АЕС прибула місія МАГАТЕ. Що відомо?

1054 0
Запорізька АЕС / Фото: УНІАН

Запорізька АЕС / Фото: УНІАН

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому росією Енергодарі. Про це повідомляє «Енергоатом».

Делегація прибула в Енергодар, попри ранковий інтенсивний обстріл у місті. Глава агентства Рафаель Гроссі зазначав, що місія знала про «збільшення військової активності в цьому районі», але не відмовилася від плану відвідати об'єкт і зустрітися з його персоналом.

Обстріли Запорізької АЕС та Енергодара відбулися саме у день, коли на станцію має прибути місія МАГАТЕ. Окупанти пробують зірвати візит делегації. Спершу вони відмовилися робити для інспекторів спецперепустки для перетину російських пунктів пропуску, а потім обстрілювали з артилерії заздалегідь погоджений маршрут поїздки, повідомив очільник Запорізької ОВА.

Читайте також: США підтримали створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Як зазначав міністр енергетики Герман Галущенко, Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

Нагадаємо, що Місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула до Києва 30 серпня.

Також додамо, президент України Володимир Зеленський під час зустрічі генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем серед іншого обговорили ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!