На Львівщині «Нафтогаз» планує видобувати газ із вугільних пластів

1663 0
Наразі тривають дослідні роботи на обраній ділянці.
Умовне фото

Умовне фото

Група Нафтогаз розпочала проводити дослідження на Львівщині, мета якого – пропрацювати технологію та виробничий процес видобутку природного газу з вугільних пластів.

Джерело: «Нафтогаз»

«Україна має одне з найвищих значень вмісту метану на тонну вугілля (в середньому 2,5 м3/т у Канаді та до 25 м3/т в Україні) та 7-е місце у світі за запасами вугілля. Тому ця технологія у нас має значні перспективи. Наразі тривають дослідні роботи на обраній спільно з ДП «Львіввугілля» ділянці, а наприкінці 2023 року, у випадку успішних результатів досліджень,  ми плануємо повноцінно запустити проект та розпочати буріння», – розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

Читайте також: Зміна постачальника газу. Чому ми стаємо клієнтами «Нафтогазу»

У компанії кажуть, що за основу взято досвід застосування технологій із вилучення метану з вугілля, який вивчили фахівці Групи Нафтогаз на виробничих майданчиках США, Китаю, Канади.

«У світі цю технологію вже давно використовують. До прикладу, в США видобуток метану вугільних пластів перевищує 60 млрд куб. м на рік, що майже втричі більше річного споживання газу в Україні. У нас також є значні перспективи і ми маємо їх використовувати», – зазначив Олексій Чернишов.

Окрім додаткового внеску для зміцнення енергонезалежності України, технологія допоможе зробити безпечнішим видобуток вугілля. Метан вугільних пластів впродовж сотень років розглядався виключно як «ворог шахтарів», джерело вибухів і раптових викидів вугілля й породи в шахтах. Ця діяльність допоможе Україні покращити показники відповідності директивам ЄС щодо зниження емісії шкідливих газів. Видобуток також дасть поштовх для розвитку регіонів, де він здійснюватиметься, адже це додаткові робочі місця та податки у місцевий бюджет. Дослідження реалізується у співпраці Групи Нафтогаз та ДП «Львіввугілля» у межах державної програми зміцнення енергонезалежності України.

Для довідки

Метан вугільних родовищ – попутна корисна копалина, яка міститься у вугільних пластах і вмісних породах. Шахтний метан як побічна корисна копалина використовується понад 50 років. На метан вугільних родовищ як самостійну корисну копалину за кордоном звернули увагу після нафтової кризи 1973 року.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!