Нардепа Дубінського підозрюють в участі в організації від генштабу рф

543 0
Основним завданням організації було розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні.
фото: сбу

фото: сбу

У понеділок, 13 листопада, народному депутату України Олександру Дубінському повідомили про підозру в державній зраді та участі в злочинній організації. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За матеріалами слідства, він мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління генштабу збройних сил росії (відоме як гру). Основне завдання цієї організації – розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки рф. Фінансування мережі сягало понад 10 млн американських доларів.

У межах досудового розслідування задокументовано, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави. Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році. Для «розгону» проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях.

Встановлено, що злочинна організація була створена заступником начальника російського гру Володимиром Алєксєєвим як агентурна мережа, що діяла в столиці України. Операційним керівництвом ворожої групи з території рф займався його заступник – Олексій Савін. Крім народного депутата до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення рф втік за кордон.

Читайте також: Керівника проросійської секти «Аллатра» підозрюють у державній зраді 

Також до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний «Птичка» і наразі переховується від правосуддя за кордоном. Під час проведення інформаційних диверсій проти нашої держави Кулик публічно займався псевдоправовим «обґрунтуванням» фейків на користь кремля.

Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник гру часів срср Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду.

Наразі, на підставі зібраних доказів, Генеральний прокурор України повідомив учаснику злочинної організації – народному депутату – про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

 

Підозру за цими ж статтями повідомили співробітникам російського гру Алєксєєву та Савіну, які створили злочинну організацію і займалися підбурюванням до державної зради, а також агентам рф: екснардепу Деркачу та експрокурору Кулику.

Наразі вирішують питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, співробітники ТЦК намагались вручити повістку для уточнення даних народному депутату Олександру Дубінському, але він відмовився її забирати. На відео видно, що Дубінський, користуючись мовою окупанта, у тому числі з використанням нецензурної лексики, спочатку вказує, що у повістці нібито вказана не та адреса, потім відмовляється підписувати відривний талон, що засвідчує отримання документа, а зрештою взагалі відмовляється забирати повістку.

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!