Якими можуть бути наслідки розірвання «зернової угоди» для України та світу

749 0
Без нового врожаю українського зерна спостерігатимуться значні коливання цін на світовому ринку.
Фото умовне

Фото умовне

Через вихід росії із «зернової угоди» в Україні та світі можуть відбутися певні зміни. Серед них, зокрема, здорожчання цін на посівні культури та поновлення договору з іншими учасниками та умовами. Про це розповів генеральний директор української аграрної конфедерації Павло Коваль у ефірі Ukraine Media Center. 

«Протягом торгової сесії в понеділок ми бачили, що в Чикаго ф’ючерси на пшеницю зросли до 90%. А це означає, що без нового врожаю та залишків українського зерна на світових майданчиках будуть спостерігатися цінові коливання, і вони будуть значимі для всього світу», – пояснив Паво Коваль. 

Також він зазначив, що із 30 мільйонів тонн аграрної продукції, яка ввійшла в межі «зернової угоди», 60% відсотків направили в Півчнічну, Центральну Африку та азійські країні – це близько 40 держав. Внаслідок цього низка країн, серед яких Іспанія, Бангладеш, Китай та інші, висловлюють занепокоєння, що без української пшениці, кукурдзи, соняшникової олії та інших продуктів можуть виникати певні складності.

Експерт пояснив, що до погіршення валових зборів врожаїв додались і труднощі з доставкою продуктів на глобальні майданчики. На його думку, світове співтовариство буде впливати на путіна і шукатиме можливості для усунення цих проблем. 

Читайте також: В Україні виробництво пшениці зменшиться на 21%

У ефірі також зазначили, що варіант продовження домовленостей можливе без участі росії і є ряд міжнародних мореплавних компаній, які на це погодяться. Проте, в такому разі, варто врахувати зовсім інші військові ризики, інше страхування та інші умови роботи. Це, в свою чергу, викличе зміни вартості фрахту, що змінить рівень конкурентності нашого зерна на світових ринках. Тому зараз аналітики та економісти продовжують моделювати та аналізувати різні можливі ситуації. 

Нагадаємо, що у програмі у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» заступник директора Центру міжнародної безпеки та партнерства Олександр Кучик розповів про інші деталі розірвання «зернової угоди» та його можливі наслідки, а також про позицію Китаю стосовно України та росії. Переглянути її ви можете на нашому Facebook та Youtube.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!