НАТО не погоджується закривати небо над Україною

5913 0
Якби ми це зробили, це може вилитися у повномасштабну війну у Європі, у яку будуть втягнуті ще більше країн і це спричинить ще більші страждання, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
Фото: з Facebook Юлії Клименюк

Фото: з Facebook Юлії Клименюк

На екстреній зустрічі НАТО у Брюсселі 4 березня порушували питання про створення над Україною безпольотної зони, проте згоди на цей крок серед союзників немає. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Європейська правда.

Читайте також: «Скільки ще треба відірваних рук, ніг і голів». Зеленський про закриття неба над Україною

«Про це згадували. Але союзники погодилися, що нам не потрібно, щоб літаки НАТО перебували в українському повітряному просторі, або щоб війська НАТО заходили на територію України», – сказав він. 

На уточнюючі запитання українських журналістів, чи ще може Альянс переглянути позицію, генсек НАТО натякнув, що таке рішення неможливе.

«На нас відповідальність запобігти ескалації цієї війни і поширення її за межі України, тому що тоді ситуація стане ще більш небезпечною. Тому ми чітко сказали, що не будемо втручатися ні на суші, ні у повітряному просторі. Єдиний спосіб забезпечити безпольотну зону – відправити винищувачі НАТО у повітряний простір України, і забезпечувати безпольотну зону, збиваючи російські літаки. Якби ми це зробили, це може вилитися у повномасштабну війну у Європі, у яку будуть втягнуті ще більше країн і це спричинить ще більші страждання», – пояснив Єнс Столтенберг. 

Він додав, що саме тому країни-члени НАТО здійснюють на Росію жорсткий тиск санкціями і надають допомогу Україні, але не хочуть напряму залучати свої сили.

Читайте також: «Повинні добре розуміти, з ким маємо справу». Чи зможе Путін застосувати ядерну кнопку

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вчора знову закликав Захід закрити небо над Україною. Під час пресконференції у Києві він емоційно висловився щодо небажання західних країн допомогти Україні захиститися від повітряних бомбардувань російського агресора.

«Я роблю щоденно по 20-30 міжнародних дзвінків. Я кажу, що якщо ви не можете запровадити закриття неба зараз, то дайте термін – коли? Скільки треба чекати? Яка кількість людей має взірватися, скільки треба відірваних рук, ніг і голів? То я піду, буду рахувати, і почекаємо до цього моменту», – сказав Володимир Зеленський.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!