Нацбанк увів в обіг нову пам'ятну монету. Який вона має вигляд

795 0
Монету вже можна придбати у нумізматичному магазині
Фото НБУ

Фото НБУ

До Дня української писемності та мови Національний банк ввів у обіг срібну пам’ятну монету «Українська мова». Вона виготовлена зі срібла, має номінал 10 гривень. Її тираж – до 5 тисяч штук. Про це інформує пресслужба Нацбанку.

«Вона продовжує серію «Духовні скарби України».Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук», – пояснили в НБУ.

На аверсі монети розміщено стилізовану літеру «Ї» із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, в центрі літери – малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру з контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо (як символ дому та оберіг родини

На реверсі монети – стилізована композиція, що складається з літер української абетки, зокрема в композиції локальною позолотою виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед інших культур, що послуговуються кирилицею.

«Серед літер композиції вирізняються також літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів «наша мова України». Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі», – зазначили у Нацбанку.

Читайте також: У НБУ пояснили, чи збиратимуть дані про всі карткові платежі українців

Придбати срібну пам’ятну монету «Українська мова» можна вже відсьогодні в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 2 500 тисяч монет, перша тисяча монет буде доступна з першого дня продажу. А з листопада ця срібна пам’ятна монета буде поступово реалізовуватися і банками-дистриб’юторами.

Нагадаємо, у вересні Національний банк ввів у обіг пам’ятні монети «Український борщ».

Тетяна Дзяма
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!