Нацбанк вводить в обіг пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина»

1727 0
На монетах зображено українських воїнів різних епох, які піднімають кущ калини у формі карти України.
Фото: НБУ

Фото: НБУ

Національний банк презентував пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина» номіналом 5 грн (нейзильбер) та 10 грн (срібло), які вводять в обіг від сьогодні, 18 липня. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Пам’ятні монети присвячені українській пісні, яка під час кривавої війни росії проти України стала новим символом незламності українського народу та об’єднала борців за свободу України в усьому світі.

Читайте також: Нацбанк вводить в обіг нову пам'ятну монету. Фото

На аверсі монет зображена стилізована композиція: захисники різних поколінь – козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України підіймають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадують обриси кордонів нашої Батьківщини. Угорі напівколом напис: «А ми тую червону калину підіймемо!». На реверсі на дзеркальному тлі угорі продовження пісні: «А ми нашу славну Україну, гей, гей розвеселимо!». У центрі зображено гілку – листок та ягоди калини. Автором монет став Дмитро Кривонос. Втілили її в життя скульптори Святослав Іваненко та Володимир Атаманчук.

Читайте також: НБУ зобов'язав усі банки зробити свої відділення інклюзивними

Монета номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби, її тираж – до 5 тис. штук; монета номіналом 5 гривень виготовлена з нейзильберу, тираж – до 250 тис. штук.

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: «Укргазбанку», «Радабанку», «Таскомбанку» та «ПриватБанку».

Нагадаємо, що минулого року Національний банк України, продовжуючи серію «Збройні Сили України», ввів в обіг пам’ятну монету спеціального випуску «Десантно-штурмові війська Збройних Сил України». Вона присвячена окремому роду військ, що належить до сил негайного реагування ЗСУ. Монету номіналом 10 гривень виготовили зі сплаву на основі цинку з покривом нікелем.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!