Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету на честь Євгена Коновальця

2372 0
Монета вийде номіналом 2 гривні й продовжить серію «Видатні особистості України».
Фото: Нацбанк

Фото: Нацбанк

Національний банк України 9 червня вводить в обіг пам’ятні монети на честь видатного львівського військового і політичного діяча Євгена Коновальця. Про це інформують у Нацбанку. 

На аверсі монети будуть слова Євгена Коновальця: «Будемо мати силу, тоді вийдемо пообідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба», а по центру – дві літери «С», які є фалеристичною пам’яткою часів визвольних змагань. Обрамлює монету калинова гілка. 

На реверсі монети буде зображено портрет Євгена Коновальця з надписом ОУН. Збоку портрету – стилізований тризуб, а знизу – роки життя діяча. 

Монети тиражем 35 тисяч одиниць, виготовлені з нейзильберу (нового срібла), маса кожної становитиме 12,8 г, а діаметр – 31 мм. Ці монети будуть найбільшими від усіх, які були в обігу. Наприклад, монета 5 копійок має діаметр 24 мм. 

Нацбанк також вводить в обіг монету «Спадок» номіналом 10 грн. Вона присвячена розкриттю народного мистецтва, явищ культури, науки, побуту, які залишилися ще від попередніх поколінь і представлені символом Сонця. 

Ці монети виготовлені зі срібла 925 проби, а їх діаметр становитиме 38,6 мм, що навіть більше від монет на честь Євгена Коновальця. На монетах будуть елементи оздоблення – локальна позолота, у якій вміст золота становитиме не менше ніж 0,002 г. Ці монети вийдуть тиражем 4 тис. одниниць. 

Читайте також: Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету на честь Львівської обсерваторії. Фото

На аверсі монети буде невеликий позолочений Державний Герб України, у центрі — знаки-символи, обереги та візерунки, які вказують на багатозначний символ еволюції Всесвіту й ритму життя. 

На реверсі монети посередині буде зображено оздобленого позолотою козака Мамая, який в руках тримає стилізоване українське небо, культуру й спадок народу. Крім того, Мамай є символом безсмертя українського народу і волелюбності. 

Довідково

Зазначимо, що Євген Коновалець є видатним полковником Армії УНР, він також був командиром Січових Стрільців і першим головою ОУН. Він народився у селі Зашкові, що на Львівщині, й навчався у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Коли йому було 24 роки, то потрапив у російський полон, після чого був у таборі для військовополонених у Чорному Яру. 

У 1917-му році приїхав до Києва, де спільно з Романом Дашкевичем та іншими членами сформував Галицько-буковинський курінь січових стрільців, який став однією з найбоєздатніших частин Армії УНР.

Софія Шавранська

Фото Нацбанку


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!