Київ

Нацполіція встановила адміністратора «ПВК Редан» та заблокувала 18 Телеграм-каналів

1170 0
Учора поліція запобігла масовим бійкам серед молоді та підлітків у Києві, Білій Церкві та Львові. Уже відомо про понад 700, найчастіше неповнолітніх осіб, причетних до угрупування, яких доставляли до відділів поліції для встановлення осіб та з‘ясування обставин.
«ЧВК Редан» в росії. Фото з відкритих джерел

«ЧВК Редан» в росії. Фото з відкритих джерел

Українські поліцейські вже заблокували 18 каналів та груп, які були створені для "розкручування" молодіжного руху "ПВК Редан" та дестабілізації ситуації всередині країни. Про це повідомив начальник управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан.

За його словами, до управлінь та відділів поліції протягом двох днів також запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні.

Ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за провокування конфліктів і масових бійок передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14 років.

Читайте також: у Києві поліцейські попередили бійку підлітків з «ЧВК Редан». Що про них відомо

Крім того, оперативні служби разом із кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів  цих інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

«Аби не дати ворогу успішно провести свою ІПСО і застерегти дітей від необдуманих вчинків, ми спілкуємося з адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, але головне: ми звертаємося до батьків і закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля» додав Богдан.

Згодом у відомстві повідомили, що кіберполіція встановила адміністратора телеграм-каналу нового молодіжного руху, ним виявився 16-річний житель Дніпра. Телеграм-канал заблоковано.

 

За словами хлопця, канал був створений для отримання заробітку від реклами, тож для популяризації ресурсу він використав назву нового молодіжного руху. Бронювання реклами коштувало 10 доларів США.

Що відомо про ПВК «Редан»?

Угруповання складається з прихильників аніме. Головна особливість у тому, що підлітки одягають футболки із зображенням павуків і цифри 4. Це запозичення з аніме Hunter x Hunter. Підлітки збираються великими групами в громадських місцях і влаштовують бійки між представниками двох субкультур.

Ця неформальна організація вперше з’явилася в росії. Представники субкультури виступають проти футбольних фанатів, мігрантів і вихідців із Кавказу. ПВК – це приватна військова компанія, однак учасники цієї субкультури стверджують, що така назва лише жарт. Очолює цей рух хлопець на ім'я Алі. Він гравець у Dota 2 і Counter-Strike. 

Ймовірно, рух «Редан» створили у вересні 2022 року, проте вірусна популярність до них прийшла лише у лютому 2023 року після подій у московських ТЦ. Тоді представники ПВК «Редан» влаштували масові сутички з футбольними фанатами, і поліція затримала декількох підлітків, порушивши проти них кримінальні справи. На правду, початкова мета цієї субкультури – протидія булінгу неформальних підлітків. Саме для цього вони почали збиратися у групи, але у результаті це вийшло з-під контролю.

В Україні про рух стало відомо лише нещодавно й оцінити кількість учасників складно, але відомо, що такі групи з'явилися в Києві, Харкові, Черкасах, Івано-Франківську, Львові. Вони нібито позиціюють себе як неформали, які можуть протистояти хуліганам, що традиційно агресивно ставляться до учасників різного роду молодіжних субкультур. 

Зазначимо також, що психологиня Катерина Гольцберг вважає, що для розвитку цього руху в Україні загалом немає підґрунтя.

Ігор Ющенко

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!