Київ

В Києві попередили бійку підлітків з руху «ЧВК РЕДАН», що прийшов з росії

2021 0
Поліція Києва закликає батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їх поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля
«ЧВК Редан» в росії. Фото з відкритих джерел

«ЧВК Редан» в росії. Фото з відкритих джерел

Нещодавно в росії серед неповнолітніх поширився молодіжний рух, учасники якого організовують бійку з опонентами. Така «акція» планувалась і у столиці. Про це повідомила столична поліція.

«27 лютого, на Печерську завдяки вчасному реагуванню ювенальних поліцейських, аналітиків столичного главку, оперативників та дільничних конфлікт вдалося попередити. Учасників доставили до відділу поліції для встановлення осіб та з‘ясування обставин», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці вважають, що провокування масових бійок серед молоді і підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. Поліцейські Києва закликають батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їх поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля.

Подібне зібрання молоді було в Білій Церкві. В обох випадках правоохоронці бійок не допустили.

Рух «ЧВК Редан» виник в росії. Учасники руху зараховують себе до неформалів. При цьому своїми опонентами вони вважають так званих «оффників» - навколофутбольних фанатів і, що характерно для росіян, кавказців та мігрантів. До слова, абревіатура «ЧВК» запозичена саме з назви приватних військових компаній, хоча рух не пов'язаний і не є організованим формуванням. Учасники кажуть, що назвалися так «по приколу».

Загалом назва «Редан» походить із японського аніме-серіалу «Hunter x Hunter», у якому є бандитське угруповання «Геней Рьодан». У сюжеті аніме угруповання носить чорний одяг із зображенням павука і цифри 4. Оскільки росіяни часто замінюють літеру «ё» на «е», виникла нова назва «Редан».

В Україні про рух стало відомо лише нещодавно і оцінити кількість учасників складно, але відомо, що такі групи з'явилися в Києві, Харкові, Черкасах, Івано-Франківську, Львові. Вони нібито позиціюють себе як неформали, які можуть протистояти хуліганам, що традиційно агресивно ставляться до учасників різного роду молодіжних субкультур.  

Зазначимо також, що психологиня Катерина Гольцберг вважає, що для розвитку цього руху в Україні загалом немає підґрунтя.

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!