Навчений – значить озброєний: де у Львові отримати навички з домедичної допомоги

2863 0
Чому варто завжди мати при собі гумові рукавички, як робити масаж серця дитині, що казати диспетчеру швидкої – відповіді на ці питання не лише можуть врятувати комусь життя, а й додадуть спокою та впевненості. Tvoemisto.tv дізналось, де у Львові можна пройти курси домедичної допомоги.
Фото: zbroya.info

Фото: zbroya.info

У Львові час до часу трапляються випадки, коли в громадському транспорті чи просто на вулицях людям раптово стає зле. Буває, що вони не доживають до приїзду швидкої допомоги. У багатьох випадках врятувати життя людині, поки медики в дорозі, може будь-хто, хто пройшов курс домедичної допомоги.

У Львові на постійній основі працюють кілька осередків фахівців, що вчать львів’ян рятувати життя.

Не боятись допомогти

«Ми проводимо курси з першої домедичної допомоги для того, щоб люди знали, вміли і не боялись врятувати постраждалих до приїзду медиків», – кажуть в ГО «Курси першої домедичної допомоги САВ», що вже три роки поспіль вчить охочих.

Тривалість курсів тут становить зазвичай 8 годин і коштує стандартно 500 грн. Також організація проводить безкоштовні заняття для неприбуткових та благодійних організацій, розповів у коментарі Tvoemisto.tv її керівник Василь Кашуба. Власне, за рахунок платного навчання вдається втілювати в життя волонтерські проекти та купувати манекени. Окрім того, каже Василь Кашуба, інструктори САВ вчаться за кордоном, що потребує чималих коштів.

Курси від САВ відповідають міжнародним та українським стандартам: American Heart Association, Emergency medical services authority, International Liaison Committee on Resuscitation, European Resuscitation Council.

Фото: Курси першої домедичної допомоги САВ

«Мета є навчити рятувати та стабілізувати життя до приїзду швидкої допомоги. Адже швидка приїздить за 10-20 хвилин, тоді як людина з критичною кровотечею загине за 2-3 хвилини, без відновлення дихання/серцебиття – за 5-7 хвилин», – кажуть в ГО.

 У Львові організація проведе найближчим часом низку курсів. Так, 27-29 листопада буде курс для діток віком 6-12 років, 4-6 грудня – базовий вечірній курс домедичної допомоги, 9 грудня – базовий курс, 16 – спецкурс про домедичну допомогу дітям, а 26-27 січня львів’ян запрошують на розширений курс про першу допомогу в екстремальних ситуаціях.

Зареєструватись на той чи той курс можна за номером телефону +380970038998, а дізнатись деталі на сайті або у Facebook.

Немедики вчать немедиків

Навчитись надавати першу допомогу до приїзду швидкої можна і у львівському осередку Мальтійської служби допомоги. Тут, розповіла Tvoemisto.tv заступниця директора осередку Марія Панчак, курс зазвичай триває 10 годин, а групи складаються з 10-ти слухачів – це оптимальна кількість годин та людей в групі.

У Мальтійській службі вчать надавати допомогу у різних випадках: від опіків, кровотеч, інсультів до серцево-легеневої реанімації, що відпрацьовується на манекенах.

«Ідеться про першу допомогу, що надається до приїзду швидкої чи до появи лікаря, до транспортування потерпілого в лікарню. Також в курс входить перша допомога дітям, бо є певні відмінності – і старшим дітям, і немовлятам», – каже Марія Панчак.

Читайте також: Перша домедична допомога: що потрібно дізнатись просто зараз

Тренери на курсах Мальтійської служби допомоги вчились у польських колег, також вони мають досвід чергувань рятувальниками-волонтерами на масових заходах в Україні і за кордоном і відповідають вимогам європейської ради ресусцитації та українському законодавству.

Марія Панчак каже, що профільної медичної освіти інструктори не мають, але так планувалось від початку – адже немедику легше пояснити такому ж немедику якісь речі доступною мовою. За її словами, для надання власне першої допомоги цього є достатньо.

«Порушуємо також юридичні питання надання першої допомоги – де закінчуються повноваження людей, адже ми говоримо не про лікарів. Говоримо про українське і європейське законодавство», – додає Марія Панчак.

Читайте також: Як надавати першу допомогу при опіках. Поради

Найближчий курс від Мальтійської служби відбудеться 8 грудня, але група на нього вже набрана. Наступні навчання заплановані вже на січень. Дізнатись про них детальніше можна на сайті Мальтійської служби допомоги.

«Участь є безкоштовна. Ми просимо учасників, як благодійна організація, залежно від їхніх можливостей, робити благодійний внесок, що використовується на нашу статутну діяльність і на оновлення манекенів і розхідних матеріалів для курсу. Якщо людина не може зробити внесок, ми все одно її навчимо. Якщо ця людина пройде навчання в нас і колись комусь врятує життя і надасть допомогу, то це буде найкращою оплатою за нашу роботу», – кажуть в Мальтійській службі.

Стандарти 190 країн

Для того, щоб пройти курси з домедичної допомоги в Товаристві червоного хреста, потрібно заповнити онлайн-заявку, вказавши свою область та тривалість курсів, що ви би хотіли відвідати: 6- або 12-годинні. Також в анкеті потрібно вказати мету, для якої ви хочете пройти навчання.

Навчальні програми Червоного Хреста України сертифіковані в референт-центрі з першої допомоги Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. З 15 січня 2018 року Товариство Червоного Хреста України видає сертифікати встановленого зразка з єдиною нумерацією як документ суворої звітності. Цей сертифікат чинний у 191 країні світу.

Фото: Товариство Червоного хреста України

«Ми соціально відповідальні: виручені кошти за навчання Червоний Хрест використовує для проведення навчань навичкам першої допомоги цивільного населення, яке мешкає біля лінії розмежування на сході країни», – кажуть в Товаристві.

Дізнатись ціну навчання можна після заповнення заявки. 12-годинний курс коштує близько 400 грн, навчання відбувається у вечірній час. Також Червоний хрест проводить навчання для організацій.

Читайте також: Українські вчителі можуть пройти безкоштовний онлайн курс домедичної допомоги. Деталі

Нагадаємо, в Україні планують запровадити обов’язкове навчання першій домедичній допомозі, що передбачає реформа системи екстреної медичної допомоги, запланована на 2019 рік. Таке навчання будуть проходити вихователі в садочках, вчителі у школах, викладачі, працівники соціальної сфери, громадяни, які зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, водії. Також навчати наданню екстреної медичної допомоги будуть учнів 10-11 класів за спеціальною програмою, що поєднуватиме викладання теоретичних знань з практичними.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!