Ніде спалювати. У Львові позбавили ліцензії підприємство, яке утилізувало медичні відходи

1762 0
За годину на підприємстві спалювали 300-400 кг медичного сміття.
Фото: uprom.info

Фото: uprom.info

Єдине підприємство на Львівщині, яке займалося утилізацією медичних відходів – «Екологічні переробні технології», що на вул. Збиральній, позбавили ліцензії. Де тепер спалюватимуть небезпечне сміття, наразі не відомо.

Читайте також: Прийняли, але не доопрацювали. Що не так із законом про поліетиленові пакети

Як зазначив заступник голови Львівської облавної ради Юрій Холод, ліцензію для ТОВ «Екологічні переробні технології» Держекоінспекція призупинили 25 травня. За годину там спалювали 300-400 кг медичного сміття.

Відомо, що з підприємством мали укладені угоди більше 30 медичних закладів Львівщини, серед яких Львівська обласна лікарня, госпіталь ветеранів війни у Винниках, військовий госпіталь, обласний перинатальний центр, обласна інфекційна лікарня, а також низка районних лікарень.

Як пояснив Тvoemisto.tv ексначальник державної екологічної інспекції у Львівської області Микола Маланич, підприємство, яке займалося утилізацією відходів, позбавили ліцензії через порушення у системі фільтрації.

«Їх позбавили ліцензії у відповідності до чинного законодавства. Працювати проти екології та довкілля – це злочин. На підприємстві виявили багато порушень. Їх не усунули, тому й позбавили ліцензії. Утилізовувати небезпечне медичне сміття потрібно у відповідності до чинного законодавства, не приносивши при тому шкоду довкіллю. А зробитися одним монополістом і диктувати умови державі – так не буває. Тому усе це – правомірно», – каже Микола Маланич.

Читайте також: На Львівщині виявили звалище зі системами для крапельниць та шприцами. Фото

За його словами, на території Львівської області підприємство «Екологічні переробні технології» утилізацією медичних відходів займалося приблизно півтора роки.

Куди дівати медичні відходи, які зараз накопичуються на території підприємства, наразі не вирішено.

«Є два виходи – або укладати угоди з іншими підприємствами, які мають ліцензії, та вивозити це сміття за межі Львівської області, або ж – усувати порушення і поновлювати ліцензію. Підприємство має задуматися, як усунути порушення і далі правомірно працювати. Тим паче, воно не працювало цілодобово, а накопичувало сміття і працювало 10-15 днів в місяць», – каже ексначальник держекоінспекції.

За його словами, насправді проблема із утилізацією медичних відходів не є критичною.

«Насправді медичних відходів у нас вже не так багато, аби підприємства працювали цілими днями. Проблема не є критичною», – додав Микола Маланич.

Нагадаємо, у квітні цього року на земельній ділянці на вулиці Суховоля, 67 у Трускавці правоохоронці виявили звалище побутових відходів. Спеціалісти вилучили використаний медичний матеріал, зокрема, системи для крапельниць, шприци, пробірки.

Ольга Шведа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!