У Львові пояснили, як тепер контролюватимуть публічні закупівлі

1477 0
За недотримання вимог передбачили дисциплінарні стягнення.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У Львівській міській раді 21 вересня затвердили розпорядження «Про обмеження здійснення публічних закупівель Львівської міської територіальної громади в умовах воєнного стану». Згідно з цим документом забороняється проводити будь-які закупівлі товарів, робіт і послуг в електронній системі «Прозорро» без отримання попереднього погодження. Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко сказав у коментарі Tvoemisto.tv, що кожна закупівля проходитиме певний алгоритм.

«Видатки міста затверджуються загалом в бюджеті міста Львова, тобто це затверджується на сесії міської ради депутатами. Пріоритетом нашого бюджету цього року є підтримка військових – понад 2 мільярди гривень, протягом року також збільшували в декілька разів цю суму і будемо її збільшувати ще раз. Разом з тим, ми ще більше звертаємо увагу не тільки на ті видатки, які закладені в бюджеті, але й на ті, які не є настільки критичними», – пояснив чиновник. 

Читайте також: Садовий пояснив, чому не всі бюджетні кошти скеровують на армію

Окрім цього, перший заступник сказав, що задля пошуку додаткових ресурсів на підтримку ЗСУ та чіткого контролю видатків міська рада запровадила декілька заходів: 

«Перший – цьогоріч узгодили спільну позицію міського голови та голів фракцій про пріоритетність фінансування. Те, що йде для військових, тоді те, що на охорону здоров'я та реабілітацію, далі на критичну інфраструктуру. Другий момент – це розпорядження міського голови щодо того, аби профільні заступники безпосередньо точково знали про кожну закупівлю, яка є згідно з їхнім блоком»

Як додає Андрій Москаленко, кожна закупівля проходитиме через певний алгоритм: 

  • розпорядник закупівлі заповнює спеціальну форму економічного департаменту,

  • заповнену форму погоджує профільний заступник міського голови,

  • інформація надходить на агрегування в системі,

  • згодом цю закупівлю на спеціалізованій нараді обговорюють усі заступники міського голови та колегіально приймають рішення щодо її доцільності. 

Читайте також: На Львівщині за останній тиждень оголосили десять великих тендерів на майже 200 млн грн 

Також розпорядження №392 передбачає дисциплінарні стягнення за недотримання його вимог.

«Ми запроваджуємо додатковий перегляд тих тендерів, щоб мати чітке розуміння, що є речі, від яких можна відмовитися. Тому, якщо буде відхилення від цього механізму, то будуть дисциплінарні стягнення», – зазначив Москаленко.

Щодо самих дисциплінарних стягнень, то перший заступник міського голови сказав, що якими саме вони будуть вирішуватимуть вже тоді, коли будуть порушення.

Додамо, що на засідання, де визначатимуть доцільність закупівель, у міськраді збиратимуться щодня.

«Ми щоденно збираємось у визначеній годині та аналізуємо інформацію. Протягом дня вона доповнюється і наступної доби ми знову її аналізуємо. Сьогодні ввечері знову матимемо нараду та знову будемо аналізувати».

Нагадаємо, що під Львівською обласною військовою адміністрацією відбувся пікет з вимогами обмежити некритичні витрати на Львівщині. Тепер також голови громад повинні проаналізувати оголошені закупівлі та ті, що планують здійснювати у 2023 році.

Володимир Федорович
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!