Пішохідні переходи в Україні освітлюватимуться за чіткими правилами

3481 0
У Мінрегіонбуді нагадують про них під час реконструкції та будівництва доріг.

В Україні запрацювали нові державні будівельні норми, що стосуються природного та штучного освітлення. Серед іншого вони визначають оптимальне освітлення пішохідних переходів. Про це у Facebook повідомляє заступник міністра регіонального розвитку України Лев Парцхаладзе.

Читайте також: «Сховай телефон»: львівські патрульні наносять попередження для пішоходів на тротуарах. Фото

Раніше, каже урядовець, в Україні не було чітких вимог до освітлення пішохідних переходів. Тепер правила освітлення для безпеки пішоходів і водіїв регламентовані.

Нові ДБН визначають, що:

  • мінімальна освітленість наземних пішохідних переходів у житловій зоні має становити 6 люксів, середня – 20 люксів. У комерційній та промисловій зоні мінімальна освітленість – 15 люксів, середня – 30 люксів. 
  • якщо пішохідні переходи виділені маячками або спеціальними світловими знаками, їх слід встановлювати на кожній стороні і на центральному острівці на висоті 2-3 м над проїзною частиною.
  • яскравість освітлення має бути мінімум 300 кд/м, а припустима частота миготінь – 40-60 спалахів на хвилину.
  • рекомендується робити освітлення в зоні переходу контрастним за кольором – для привернення більшої уваги.

Інфографіка: Мінрегіонбуд

Також у ДБН ідеться і про освітлення підземних пішохідних переходів. Тут мають використовуватися світильники із захисним кутом (не менше 15 градусів або з дифузійними розсіювачами) для кращого освітлення.

Читайте також: В Україні пропонують запровадити дорожню розмітку зі світловідбивачами

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, що використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Нагадаємо, львів'ян закликають долучитись до опитування про труднощі пересування у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!