Нові види покарань та розтермінування застави. Якою буде в'язнична реформа

2186 0
Раніше міністр юстиції Денис Малюська розповів, що незаповнені тюрми будуть продавати.
Денис Малюська. Фото: РБК

Денис Малюська. Фото: РБК

Міністр юстиції Денис Малюська на своїй фейсбук-сторінці розповів про ще одну складову вязничної реформи, що незабаром розглядатиме парламент. Нагадаємо, раніше він говорив про плани на інфраструктуру відомства з виконання покарань.

Читайте також: Будувати новий СІЗО у Львові хочуть на початку літа

Денис Малюська каже, що зараз заклади відбування покарань – це школа злочинності за державний кошт. Тож пропонується низка змін до законодавства, щоб змінити ситуацію. А саме:

  • Збільшити доступ до застави, як до альтернативи СІЗО і приймати у якості застави не лише гроші, а й нерухомість, або надавати можливість розтермінувати сплату застави.
  • Встановити граничні терміни перебування людей у СІЗО протягом судового розгляду, адже зараз вони є лише під час досудового розгляду справи.
  • Запровадити новий вид покарання – пробаційний нагляд, коли людина замість потрапити у вязницю, потрапляє під контроль органу пробації і має певні обовязки: влаштуватись на роботу, пройти лікування, навчання. А за пересуванням може стежити електронний моніторинг.
  • Розширити сферу громадських робіт як різновиду покарання за дрібні злочини, коли відправляти людину у місця позбавлення волі не має сенсу.
  • Скасувати таке покарання, як обмеження волі, і замінити на пробаційний нагляд.
  • Індивідуалізувати покарання і робити акцент на оцінці ризиків і потреб кожного засудженого.
  • Відкрити універсальні установи виконання покарань із кількома рівнями безпеки, де можуть утримуватись злочинці різного рівня, а також бути окремі дільниці СІЗО.
  • Рейтингувати установи відбування покарання за умовами перебування, дотриманням прав людини, якістю оцінки ризиків повторного вчинення злочину.

«Усе це дозволить нам зробити систему з одного боку дешевшою, з іншого – суттєво ефективнішою», – каже Денис Малюська.

Нагадаємо, раніше Денис Малюська говорив про інфраструктуру установ, де засуджені відбувають покарання і анонсував платні камери підвищеного комфорту та продаж тюремних будівель.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!