Політична реклама

Новий Закон про вищу освіту можуть прийняти вже в липні

1262 0
Уже в понеділок Кабмін повинен отримати від відомства Дмитра Табачника остаточну версію багатостраждального закону про вищу освіту. В Раді його не можуть прийняти вже два роки. Новий текст — це компромісний варіант, над яким працювала кілька місяців група експертів на чолі з ректором НТУ КПІ та екс-міністром освіти Михайлом Згуровським.

Вони переробили проект, який спочатку був написаний в Міністерстві освіти. «Є завдання Кабміну подати проект. Як тільки його підпише міністр — відразу подамо. А він повернеться з відрядження 25 червня», — сказав «Сьогодні» директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко.

Коли приймуть. «Закон про вишку», як його називають у кулуарах, навряд чи встигнуть прийняти в першому читанні в липні. «Проект закону обов'язково повинен бути розглянутий у нашому профільному комітеті. А у нас до відпустки залишилося всього одне засідання. Ймовірність того, що ми розглянемо його за одне засідання, невелика. Цим законом найближчі років 10 буде визначатися стратегія розвитку освіти, і без детального аналізу ми його не приймемо. Упевнений, що до цього закону буде багато поправок до другого читання. Поспішати не можна, адже він визначить майбутнє нашої країни», — розповів «Сьогодні» глава комітету ВРУ з питань освіти Максим Луцький.

Що помінялося. Законопроект передбачає зміну освітньо-кваліфікаційних рівнів, які будуть такими: кваліфікований працівник, молодший спеціаліст, бакалавр, магістр, доктор філософії і доктор наук. Злегка змінять і наукові звання — за аналогією із західними вузами. Замість наукового співробітника буде дослідник, а замість кандидата наук — доктор філософії. Присвоєння вчених ступенів контролюватиме окреме відомство. Це буде новий незалежний орган — Національне агентство з якості вищої освіти, безпосередньо підпорядковане Кабміну. І, що більш важливо, воно ж буде відати ліцензіями для вузів. Таким чином буде підвищена незалежність ректорів від міністерства.

Також вузам дадуть фінансову автономію: їм розширять права по розпорядженню грошима, отриманими за надання платних послуг. Зараз існує ряд обмежень. А студентам законопроект пропонує підвищити стипендію до прожиткового мінімуму, який з 1 липня складе 1044 грн. Зараз студенти отримують в середньому 740 грн, а підвищена стипендія — 780 грн.

Джерело: vkurse.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!