Низка Телеграм-каналів «зливають» персональні дані українців. СБУ почала розслідування

2892 0
В мережі з’явилася інформація про дані 26 млн посвідчень водія.
Фото: ROBIN WORRALL

Фото: ROBIN WORRALL

В інтернеті з'явилося кілька телеграм каналів, що розповсюджують персональні дані українців. Про це повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров, зазначивши, що це не пов’язано із застосунком «Дія».

Читайте також: В Україні запустили портал «Дія». Перелік держпослуг

У міністерстві пояснюють, що «Дія» не має власної бази даних і не накопичує таку інформацію. Мобільний застосунок лише відображає інформацію з реєстрів.

В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн із яких відображаються в «Дії». В мережі з’явилася інформація про дані 26 млн посвідчень водія.

Поряд із даними про 26 млн посвідчень, зловмисники у боті раніше поширювали інші бази, які не вперше були доступні в даркнеті. Наприклад, паролі від особистих сторінок Вконтакті, LinkedIn тощо.

«Зловживання використанням персональних даних громадян недопустиме. Служба Безпеки України вже проводить слідчі дії стосовно зловмисників, що поширюють таку інформацію в інтернеті», – кажуть у Мінцифри.

У Мінцифрі застерігають: намагаючись віднайти інформацію про себе в різних нелегальних ботах, ви самі надаєте зловмисникам персональні дані.

Читайте також: Навіщо у Зеленського збирають персональні дані українців

Нагадаємо, Кабмін прирівняв електронні паспорти у додатку «Дія» до паперових документів. Із 22 квітня українці можуть користуватися цифровими ID-паспортом та закордонним паспортом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!