Як обирають лікаря у світі?

7617 0
За кожним словом назви загальнонаціональної кампанії із підписання декларацій із сімейними лікарями – «Обери свого лікаря» – стоїть певний сенс. Як зробити вибір правильно, які обов'язки фахівця і де його знайти, як така система діє у світі, – розтлумачила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Львові під час однієї з дискусій «Дитячого форуму».
Фото: huffingtonpost.com

Фото: huffingtonpost.com

ОБЕРИ

Щодня близько 190 тисяч українців укладають декларації з лікарями, і це втричі інтенсивніше, ніж очікувала команда Уляни Супрун перед стартом кампанії. Понад 3,5 млн українців вже підписали декларації з сімейними лікарями, а це приблизно 8–9% населення країни. Проте більшість із них на момент свого вибору вже знали, кому готові довірити здоров'я родини. Тим, хто вагається, знайти свого фахівця важче, адже немає розуміння, як саме треба обирати сімейного лікаря?

Слово «обери» означає конкретну дію. Якщо сидіти і чекати, дива не станеться: треба піти і знайти свого лікаря, наприклад, піти на розвідку в найближчу поліклініку чи місцевий відділ охорони здоров'я.

Інший варіант: як і в будь-якій новій ситуації, варто звернутися до друзів. Переглянути контакти у своєму телефоні, обрати з них п'ять і направити їм повідомлення із запитаннями: «Кого з лікарів ви б мені порадили? Чи ви вже обрали для себе? Дайте свої рекомендації». Так обирають собі лікарів у всьому світі (навіть самі лікарі).

Читайте також: Як правильно обирати сімейного лікаря. 4 поради. Інструкція

В електронній системі e-Health зареєстровані близько 20 тисяч лікарів. До кінця цього року вони вже почнуть отримувати кошти за пацієнтів, з якими уклали декларації у 2018-му (375 грн за одного, але зараз прогнозують зростання цієї суми). Тим пацієнтам, що ще не обрали лікаря, невдовзі доведеться обирати з тих фахівців, які матимуть «вільні місця». До моменту підписання декларації гроші за пацієнта автоматично нараховуватимуть медичному закладу, однак тільки впродовж певного часу — адже на 2020-й рік запланований наступний етап реформування системи охорони здоров'я в Україні.

СВОГО

Відтак серед рекомендованих лікарів треба знайти саме «свого». Тут головний фактор – мати довіру до нього. Адже саме ця людина опікуватиметься здоров'ям усієї родини. Вона роками лікуватиме конкретну сім'ю, знатиме її медичну історію.

Як довідатися, чи ми довіряємо лікарю? Варто подумати під час спілкування з ним: «Чи я довірятиму їй/йому поговорити про більш інтимні речі мого життя?». Наприклад, про стосунки подружжя, наявність депресії, погане самопочуття, стрес, агресію до близьких тощо.

Читайте також: Готовність №1. Медичний центр Medicover вже укладає декларації з пацієнтами

Для того, щоб визначити, чи є лікар «своїм», треба пам’ятати, що завдання сімейного лікаря є такими (у порядку спадання важливості):

·        Відповідати на запитання щодо здоров'я;

·        Консультувати щодо здорового способу життя та профілактики захворювань;

·        Забезпечувати вакцинацію;

·        Передбачати розвиток певних захворювань у родини;

·        Проводити лекції у школах, на роботі, у дитячих садочках тощо;

·        Лікувати або скеровувати до «вузького спеціаліста».

Простими словами, сімейний лікар нового зразка = терапевт + педіатр + психолог, порадник і часто друг.

Крім того, «ваш» лікар не прив'язаний до певної дільниці. Якщо пацієнт перебуває в іншому місті, або навіть закордоном, лікар надаватиме консультації, допомагатиме визначати проблему людини, історію хвороби якого знає дуже добре.

ЛІКАРЯ

Як зрозуміти, що перед Вами справді добрий лікар? Уляна Супрун пропонує керуватися 5 принципами:

1. Лікар наполегливо рекомендує вакцинувати дітей.

2. Лікар покладається на здобутки доказової медицини. Він знає, що не існує ВСД (вегето-судинної дистонії), манту можна мочити тощо.

3. Лікар знає, що гомеопатія не лікує, а лише витягує гроші з пацієнтів.

4. Лікар не призначає антибіотики на початку застуди і не дає імуномодулятори для підсилення імунітету.

5. Лікар не виписує рецепти на бланках із рекламою інших медичних засобів.

Авжеж, ці твердження не дадуть сповна оцінити компетенцію фахівця, проте можуть допомогти не потрапити до рук «шарлатанів». Варто лише в процесі розмови з'ясувати ставлення лікаря до згаданих пунктів.

Підписати декларацію можна і з лікарем приватних закладів – у такому разі держава (Національна служба здоров'я) перераховуватиме кошти за послуги на рахунок клініки. Єдина вимога – реєстрація закладу на порталі e-Health, на ґрунті якого, власне, і відбувається підписання декларацій. Уляна Супрун наголошує, що це одна з особливостей української системи, адже, наприклад, у Великобританії пацієнти можуть отримати допомогу за державний кошт тільки в комунальних закладах. Нагадаємо, першими у Львові приватним закладом, де підписують декларації з лікарями, є Медичний центр Medicover. З переліком лікарів і необхідною інформацією щодо кожного з них можна ознайомитись на сайті центру.

Відмовити у підписанні лікар може у двох випадках:

·        перевищення ліміту вже підписаних угод (2000);

·        систематичне (і доведене) невиконання пацієнтом приписів лікаря.

У разі невдоволення роботою лікаря можна розірвати угоду з ним і укласти іншу.

Читайте також: Як працюватимуть поліклініки та сімейні лікарі за новими правилами. Запитання і відповіді

Нагадаємо, для підписання декларації потрібні паспорт й ідентифікаційний номер, також обов'язково мати при собі мобільний телефон, щоб продиктувати смс-підтвердження. Щоб укласти угоду і для інших членів родини (наприклад, дитини), знадобиться свідоцтво про її народження та документи (паспорт та код) обох його батьків або опікунів.

Далі лікар вносить відомості про пацієнта в систему E-Health і роздруковує декларацію в двох примірниках для підпису. З моменту підписання документу ви офіційно обрали свого лікаря та можете звертатися до нього за першої потреби.

Анна Єгорова 

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!