Обвалену стіну Поморянського замку планують відновити

2642 0
На повну реставрацію замку необхідно понад 20 млн гривень.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

Стіну Поморянського замку, що на Львівщині, яка обвалилася внаслідок відшарування від основної частини будівлі 12 квітня, планують відновити. Про це на брифінгу повідомила в. о. керівника департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Оксана Ткачук, інформує Вголос.

Читайте також: Концесія замку в Підгірцях. Шанс на порятунок чи загроза

«У 2016 році ми виготовили проектно-кошторисну документацію та розпочали  першочергові реставраційні роботи в замку. Були укріплені арки, колони фронтального корпусу замку. Торік було передбачено з обласного бюджету 800 тисяч грн. У цьому році передбачили півмільйона грн на продовження робіт», — розповіла Оксана Ткачук.

За її словами, у понеділок, 16 квітня, у Поморяни повторно виїде комісія, яка, за необхідності, внесе зміни до ПКД. Після чого обвали замку розберуть, укріплять дах, а саму стіну відтворять.

«Загальна кошторисна вартість виведення замку із аварійного стану — 11 млн грн. Ми розробили кілька проектів. Один із них — «Поморяни Vivat». Подали його в Кабмін на секторальну допомогу. Сподіваємось, отримає грант, і ми таким чином врятуємо замок. На повну реставрацію замку потрібно понад 20 млн грн», — уточнила Оксана Ткачук.

Читайте також: На ремонт Підгорецького замку зібрали кошти через краундфандинг

Поморянський замок перебував у аварійному стані з 70-х років минулого століття, а 2008 почали валитись стіни. Активісти неодноразово просили допомогти врятувати пам’ятку архітектури XIV ст. У 2016 році у замку виявили унікальні старовинні розписи на стінахПізніше у замку провели протиаварійні роботи та влаштували дерев’яні підпори. 

Як повідомляють Наші гроші. Львів 30 березня цього року комісія з питань культури, історико-культурної спадщини та туризму ЛОДА передбачила 500 тис. грн на позапланові стабілізаційні роботи та водовідведення у цьому місці. Однак 12 квітня стіна, відшарування якої почалося ще взимку, обвалилася.

фото: ГО "Контрфорс"

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!