У замку на Львівщині виявили унікальні старовинні розписи

8433 0
Архітектори дослідили Поморянський замок, що на Львівщині, і виявили на стінах фрагменти кольорових орнаментів кінця XVI – початку XVII століття. Це друга така знахідка у Центрально-Східній Європі, кажуть науковці.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

Нещодавно львівські архітектори вперше зробили всі заміри Поморянського замку, ретельно оглянули стіни, всі архітектурні елементи і склали схематичний план, як цей об’єкт змінювався впродовж століть. Вже сьогодні науковці можуть намалювати первісний вигляд Поморянського замку наприкінці XIV-початку XV століть, пише radiosvoboda.org

«Це був замок із внутрішнім подвір’ям, квадратний у плані, з брамою для в’їзду, серед боліт, на півострові, тут були чотири наріжні башти. По архітектурі це виглядає, тобто по рештках, які проглядаються, на кінець XV-ХVI століття, може є і старіші рештки. Там є ренесансні портали, по тектоніці деталей це може бути початок XVI століття. Але ще можна шукати і проводити дослідження. Дуже видимо читаємо кінець XV-ХVI століття. Там є ренесансні портали і це може бути початок XVI століття по тектоніці тих деталей», – розповідає доктор архітектури, професор Микола Бевз.

елементи XV століття в архітектурі Поморянського замку (radiosvoboda.org)

Поморянський замок, а радше те, що від нього залишилось і ще можна врятувати, розташований збоку від автотраси, на межі Львівської і Тернопільської областей. Історія цього замку сягає XIV століття. Будівля горіла у ХV столітті, потім її відбудували, знову була знищена у XVII столітті і знову ж її відновили. Власниками замку були шляхтичі Микола Свинка, Зигмунт Сенєнський, Якуб Собєський (батько майбутнього польського короля), Еразм Прушинський, Роман Потоцький, граф Юрій Потоцький. Замок був оборонною і фортифікаційною спорудою, у ХІХ столітті тут була галерея цінних картин італійських майстрів, зокрема Рембранта і Леонардо да Вінчі.

Читайте також: Про Жовкву знімуть фільм у межах «7-ми чудес України»

Найбільшої перебудови замок зазнав у часи Якуба Собєського: змінили фасад, старі вікна замурували, залишивши лише на баштах, ліквідували внутрішнє подвір’я. Замок набув презентаційної форми на французький манір, відтак башти втратили оборонне значення. Донині Поморянський замок має багато загадок, зокрема ренесансного періоду, говорить професор Микола Бевз. Але найцікавішими на сьогодні називає настінні кольорові розписи.

залишки кольорового розпису Поморянського замку  (radiosvoboda.org)

«Замок мав розписи і вони простежуються. Було нарисовано велику квітку, вона проглянулась чітко цього року, можливо трішки було торік. Бо тиньк відпадає і під ним виявився розпис. У Центрально-Східній Європі це другий такий випадок, коли знаходять розписи на замку. Кілька років тому, такі знайшли у Польщі, у Янівцях, під Любліном. Цей ренесансний замок досліджували п’ятнадцять років. Виявили гротескні рисунки лицарів у таких же ж кольорах, що й на Поморянському, кінця XV-початку ХVI століття. Це показує, що була така мода у той час, можливо, вони змагались у розписах», – вважає Микола Бевз.

Виявлені фрагменти розписів на стінах Поморянського замку дають підстави архітекторові припускати, що розмальованими були також замки у Старому селі, що на Львівщині і у Бережанах, на Тернопільщині. А для цього потрібно дослідити об’єкти. Втім спершу, каже професор Микола Бевз, слід якомога швидше врятувати виявлені фрагменти на Поморянському замку. Бо через зиму вони можуть бути втрачені назавжди.

«Треба до морозів встановити риштування на кілька днів, зняти тиньк, дослідити і законсервувати. Поставити якийсь дашок, щоб не потрапляла вода», – пояснив науковець.

Однак навіть для такої недорогої роботи немає коштів ані в обласному, ані місцевому бюджетах. Тому можна сподіватись хіба що на меценатство чи ініціативу небайдужих людей. Адже втратити таку перлину архітектури вважають неприпустимим. У Поморянах залишились не лише руїни старого замку, але й міської ратуші, зберігся і костел.

Усі, хто переймається долею Поморянського замку, обєднуються наколо спільноти «Порятунок замку в Поморянах» у Facebook. Кошти на збереження пам’ятки збирає громадська організація «Україна – Європа – Світ».

Кошти можна перераховувати на ці рахунки для пожертв:

1. Отримувач: ГО «Україна-Європа-Світ», ЄДРПОУ 39212614

р/p № 2600801619959 у Відділення вул.Цехова, 1 ПАТ КРЕДОБАНК у м. Львів, МФО 325365

Призначення платежу: Благодійний внесок для порятунку Поморянського замку

2. Картковий рахунок Приватбанку 4731 2171 1360 3409

Отримувач: Гаврилів Ганна Мирославівна

Це окремий картковий рахунок, створений виключно для отримання пожертв для порятунку Поморянського замку. Всі кошти, що приходитимуть на цей рахунок, автоматично перераховуватимуться на баланс ГО «Україна – Європа – Світ».

Телефон для довідок: (068) 206-11-61. Вказаний телефон для довідок стосується винятково питань щодо збору коштів для досліджень на виготовлення проектно-кошторисної документації. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!