Оксана Забужко отримала диплом Почесного доктора Львівського університету

793 0
Письменницю відзначили за внесок в українське письменство та активну культурну дипломатію.

У пʼятницю, 3 листопада, у Львівському національному університеті імені Івана Франку відбулося урочисте засідання Вченої ради. Під час заходу диплом Почесного доктора (Doctor Honoris Causa) вручили українській письменниці та активістці Оксані Забужко. Про це йдеться на сайті ЛНУ.

Зазначають, що звання докторки Оксані Забужко присвоїли за видатний внесок в українське письменство та активну культурну дипломатію.

В урочистій промову письменниця поділилась спогадами про батьків, а також згадала ті складні часи, у які вони були змушені здобувати освіту. Адже її батька, Стефана Забужка, заарештували на 5 курсі, за півроку до захисту диплома. Відтак диплом Львівського університету він отримав лише через 5 років, повернувшись із сибірського «вічного поселення» та після реабілітації. 

«Це були повоєнні роки, коли на курс вступало 100 душ, а закінчувало 50, бо саме такий був відсоток зачистки української інтелігенції. Але попри це я виростала у світлі їхніх спогадів і в глибокому переконанні, що нічого кращого на світі не може бути за Львів  і Львівський університет у ньому», – зізналася Оксана Забужко.

Ректор ЛНУ імені Івана Франка Володимир Мельник сказав, що присвоєння звання Почесного доктора – це одна із найзнаменніших подій у житті закладу, адже свідчить про зростання і зміцнення університетської академічної спільноти.

Нагадаємо, львівську письменницю Вікторію Амеліну посмертно отримала відзнаку журі книжкової премії «Читомо». Також переможцями премії стали львівське видавництво та творча студія.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!