Львівську письменницю Вікторію Амеліну посмертно нагородили у номінації книжкової премії

2392 0
Також переможцями премії стали львівське видавництво та творча студія.
ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

Львівська письменниця Вікторія Амеліна посмертно отримала відзнаку журі книжкової премії «Читомо». Також переможцями премії стали львівське видавництво та творча студія. Про це повідомили у медіа «Читомо».

Вікторія посмертно отримала спеціальну відзнаку за те, що продовжує поєднувати людей і спільноти невидимими містками, за створені можливості та задані напрямки, якими продовжує рухатися українська культурна спільнота.

Зокрема, львівське «Видавництво Старого Лева» перемогло у номінації «Трендсетер видавничого ринку» за високі стандарти організації книжкового бізнесу, за приклад і стійкість, що допомагає вистояти іншим, за налагодження системного продажу прав на українські книжки на закордонну аудиторію.

Читайте також: «Видавництво Старого Лева» визнали найкращим дитячим видавництвом Європи 

А також львівська творча студія «Аґрафка» стала переможцем у номінації «Амбасадор української книги» за художнє висловлювання, що відкриває людину, її світ і Україну через книгу, нові партнерства та здобуту міжнародну впізнаваність.

Зазначимо, премію заснувало медіа про книжки «Читомо» за підтримки Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів (Börsenverein des Deutschen Buchhandels), Франкфуртського книжкового ярмарку та Міністерства культури й медіа Німеччини.

Для довідки

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ «Львівська політехніка» з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року – 2014». Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука. Того ж 2015 року Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. 2016 року вийшла її перша дитяча книжка «Хтось, або Водяне Серце». Наступна її книжка для дітей «Е-е-есторії екскаватора Еки» побачила світ у 2021 році. У 2017 році "Видавництві Старого Лева" вийшов друком другий роман Вікторії «Дім для Дома». Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: «ЛітАкцент року – 2017», Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

28 червня Вікторія Амеліна отримала травми внаслідок ракетного удару по Краматорську. 5 липня з нею попрощалися у Львові. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!