6 порад, як не стати жертвою платіжного шахрайства

5240 0
У 2015 році кожен 120-ий власник платіжної картки ставав жертвою онлайн-шахраїв, а у 2016 — кожен 80-ий.

Про це повідомила заступниця директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем «ЄМА» Олеся Данильченко. 
 
Загальна сума вкрадених у 2016 році коштів складає 339 млн грн по всій Україні. Доступ до 275 млн грн люди самі надали злочинцям — інформацію у них виманювали через шахрайські телефонні дзвінки. Такий спосіб збору даних називається «вішингом».
 
Найбільш поширеним способом шахрайства є фішингові сайти, які під виглядом інтернет-магазинів чи інших інструментів для грошових переказів пропонують ввести дані платіжних карток. В результаті реквізити карти опиняються у шахраїв. У 2015 році загалом в Україні таких сайтів виявлено 38, а у 2016 році — вже 178. Майже всі вони заблоковані кіберполіцією.
 
Як повідомив начальник Карпатського управління департаменту Кіберполіції Олег Кріп, у провадженні перебувають 709 фактів, у яких підозрюють 81 особу. Це дані з початку року по чотирьом областям: Львівській, Івано-Франківській, Закарпатьській та Чернівецькій. 
 
Найбільш поширеними є методи онлайн-шахрайства. Але досі трапляються випадки встановлення сторонніх пристроїв на банкоматах. Одні блокують видачу готівки. Такий пристрій був виявлений на банкоматі «Приватбанку» на пр. Свободи у Львові. Двох підозрюваних затримали та арештували. Інші пристрої зчитують інформації з карти та відеокамер, що фіксують введення пін-коду. Маючи дані карти, шахраї можуть виготовити дублікат на підставних осіб. 
 
 
Експерти радять:
1) Не відходити від банкомату, якщо він не видає готівку. Зв’язатися зі службою банку.
 
2) Закривати рукою клавіатуру банкомата при введенні пін-коду. Навіть якщо на банкоматі встановлені зчитувальні шахрайські пристрої, злочинці не зможуть використати дублікат вашої карти без пін-коду.
 
3) Не повідомляти дані своїх карток та персональну інформацію стороннім особам. 

4) Аби перевірити сайт онлайн-магазину чи сервіс переказу коштів, звіртеся з переліком ненадійних сайтів. Скористайтеся порадами з розпізнання фішингових сайтів.

5) Підприємствам, що мають штатного бухгалтера Олег Кріп радить проводити онлайн-платежі на окремому комп’ютері, через які не будуть користуватися соцмережами та виконувати інші задачі в мережі інтернет. 

6) Всіх, хто стикається із випадками банківського шахрайства, просять повідомляти про ці факти, навіть якщо кошти не були викрадені. Як кажуть працівники кіберполіції, це сприятиме більш повній оцінці дій шахраїів та попередженню злочинів.

Зоя Красовська

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!