Освітяни вийшли на протест під стіни Львівської облради. Що вимагають

2412 0
Освітяни просять винести на сесію проєкт рішення «Про обласний бюджет Львівської області на 2022 рік» в обсягах видатків для закладів освіти не менших, ніж це передувало рішенню бюджетної комісії 17 грудня 2021 року.
фото юлії осим

фото юлії осим

Освітяни обласних закладів профтехосвіти сьогодні, 21 грудня, вийшли на акцію протесту під стіни Львівської обласної ради на вул. Винниченка, 16. Перед цим вони опублікували заяву спільноти про фінансування закладів освіти обласного підпорядкування у 2022 році. Йдеться про те, що 17 грудня цього року бюджетна комісія Львівської облради схвалила зміни до проєкту рішення «Про обласний бюджет Львівської області на 2022 рік». Зазначені зміни передбачають зменшення фінансування для закладів освіти, що перебувають в підпорядкуванні області, на 267 млн грн.

Загалом освітяни вимагали провести позачергове засідання бюджетної комісії ЛОР, на якому б розглянули питання про повернення 267 млн грн у проєкт бюджету Львівщини на 2022 рік на видатки для закладів освіти. За словами голови комісії освіти, науки та інновацій ЛОР Іванни Герус, 267 млн грн на освіту повернули. Таким було рішення бюджетної комісії, що зібралася позачергово вчора, 20 грудня.

Читайте також: Що буде із зарплатами вчителів у 2021 році. Пояснення Міносвіти

Через можливе зменшення фінансування освіти в наступному році з екстреним зверненням до освітян та батьківської спільноти Львівщини звернувся і директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска. Нині освітяни просять винести на сесію проєкт рішення «Про обласний бюджет Львівської області на 2022 рік» в обсягах видатків для закладів освіти не менше, що передували рішенню бюджетної комісії 17 грудня 2021 року (усього 1,9 млрд грн). В іншому випадку це призведе до скорочення працівників та погіршення умов праці.

Читайте також: Що буде із зарплатами вчителів у 2021 році. Пояснення Міносвіти

«Зменшення обсягу фінансування на 2022 рік буде катастрофічним для закладів освіти на неминуче призведе до скорочення працівників, зменшення їхніх заробітних плат, погіршення умов праці та можливих проблем з постачанням і оплатою за енергоносії. Рішення бюджетної комісії ЛОР не відповідає рішенню Комісії з питань освіти, науки та інновацій ЛОР щодо проєкту бюджету на 2022 рік та суперечить напрацьованим прогнозним показникам видатків у проєкті бюджету, погодженого з головним розпорядником коштів – департаментом освіти і науки ЛОДА», – йдеться в заяві освітян.

Представники закладів профтехосвіти, які зібралися під стінами облради, кажуть, що будуть протестувати доти, поки їхню умову не виконають. 

«Зібралися під стінами облради, оскільки проєкт бюджету запропонували не у повному обсязі, і зняли кошти у розмірі близько 267 млн грн. тобто це буде фінансування на наступний рік лише на 9 місяців, а 3 місяці ми знов убудемо без грошей. Це надзвичайно обурює освітян, бо таке ж зробили минулого року. І ввечері тишком-нишком вони вирішили внести зміни до проєкту бюджету. Тут зібралися представники інтернатів, училищ, тобто закладів профтехосвіти», – каже у коментарі Tvoemisto.tv голова профспілки Брюховицького навчально-реабілітаційного центру Святого Миколая Алла Яцейко.

«Надіюся, дослухаються до нас. Вони ж забрали з наших рахунків ці гроші. А це наше опалення, наші зарплати. З чим ми залишаємося на наступний рік», – каже працівниця Новороздільського професійного ліцею пані Ліда. 

Фото Юлії Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!