Отець Василь Рудейко пояснив, як планети впливають на дату святкування Різдва

2196 0
Згідно з церковною традицією, Різдво має припадати на день зимового сонцестояння.
Фото умовне

Фото умовне

Із початку повномасштабного вторгнення рф українське суспільство ініціювало перехід на новий календар. Україна розглядає це як черговий крок до віддалення від усього російського. За словами отця Василя Рудейка в програмі Tvoemisto.tv, саме григоріанський календар є астрономічно правильним та згідно з церковною традицією Різдво має припадати на день зимового сонцестояння.

«Коли встановлювали свято Різдва, сонцестояння відбувалося з 24 на 25 грудня. Ми не вважаємо, що планети, астрономія відіграють роль, але вони її відіграють. Коли ми відкриваємо Святе Письмо, на перших сторінках читаємо: Бог створив два великі світила. Для того, щоби керувати днем – сонце, а ніччю – місяць. Ми так прив’язалися до дат, що забуваємо про те, які основи має сам принцип встановлення цих свят. Люди спостерігали за тим, як функціонує природа, і до цього прив’язали свята», – пояснив отець.

Читайте також: Різдво – це таємничий, містичний час. Розмова з етнологинею

Він додав, що точна дата народження Ісуса Христа невідома, вона умовна і базується на уривку з Євангелія від Івана, де Предтеча каже: «Йому треба рости, а мені – маліти». В його випадку дні починають ставати коротшими, а у випадку народження Ісуса Христа – довшими.

Нагадаємо, чи варто очікувати в Україні офіційного переходу на відзначення цього та інших свят за астрономічним календарем; якою є роль у цих змінах УГКЦ та ПЦУ; чому попри важливість переходу це не стане панацеєю; що робити з комерціалізацією релігійних свят; як традиції впливають на релігійність, навіть на атеїстів, Tvoemisto.tv поговорило з доцентом кафедри літургійних наук УКУ, священником храму Священномученика Климентія Шептицького УГКЦ Василем Рудейком. Деталі розмови можна прочитати за посиланням.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!