«Жодного будівництва тут бути не може». Місто прокоментувало ситуацію із озером на Замарстинівській

11509 0
Днями у Львові знову підняли питання збереження озера на Замарстинівській, біля якого зводять ЖК. Активісти вважають, що тут планують збудувати ще одну будівлю, що унеможливить збереження водойми.
Фото ділянки у процесі будівництва ЖК, де вже тоді не було водойми / 2021 рік

Фото ділянки у процесі будівництва ЖК, де вже тоді не було водойми / 2021 рік

Львівські активісти закликають зберегти озеро на перехресті вулиць Замарстинівської – Варшавської, поруч із ТРЦ «Спартак». За їхніми словами, на ділянці планують збудувати ще одну будівлю, що унеможливить збереження водойми. Як уточнив у коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, водойму раніше було віднесено до рекреаційної зони, відтак жодного будівництва на цій зоні бути не може. 

«Ці озера було віднесено до промислової зони, і для того, щоб зберегти, її віднесли до зони «Р-3». Відтак, жодного будівництва на цій зоні бути не може. На розгляд містобудівної ради зверталися заявники із проєктом стосовно цієї ділянки, яка перебуває в оренді юридичної особи, щодо закладу громадського харчування, який має бути поруч, вже ближче до «Спартака», а основну територію вони планують облаштувати згідно з усіма тенденціями водойми. Проєкт презентувавася кілька разів, містобудівна рада згодом напрацювала той проєкт, який є допустимий», – каже він.

Він зазначив, що заявники містобудівні умови не отримали. За результатами містобудівної ради вони повинні поправити проєкт. 

«Для міської ради саме облаштування рекреаційної зони і парків є в пріоритеті, а заклад харчування – це питання другорядне. Ми будемо піднімати питання, щоб залишити формувати водойми в пріоритеті», – додав він.

Читайте також: Львів'яни збирають підписи для збереження озера на Замарстинівській, яке засипали будівельним сміттям

Учора, 15 травня, в.о. керівниці управління екології Галина Микітчак у коментарі Tvoemisto.tv також зазначала, що станом на сьогодні на цю ділянку не видано містобудівних умов та обмежень.

«Те, що забудовник хоче там щось робити, нічого не означає, оскільки наразі водний об'єкт є паспортизований та обліковується в управлінні екології. Містобудівних умов та обмежень, дозволів чи погоджень щодо цієї водойми ми не видавали. Наразі відбувається інвентаризація, надалі управління архітектури вирішуватиме питання видачі містобудівних умов», – каже вона.

У компанії Avalon Tvoemisto.tv повідомили, що проєктом благоустрою планується забезпечення зеленої зони, важливим та обов’язковим елементом якої буде відновлення та облагородження водойм. В Avalon зазначають, що на момент передачі земельних ділянок у користування компанії, водойми були занедбані та осушені. Оскільки попередніми землекористувачами тривалий час вони використовувалися виключно в господарських цілях як штучно облаштовані зимовали для розведення та утримання риби і рибної продукції.

«На сьогодні, компанія Avalon взяла на себе відповідальність привести у належний стан територію земельної ділянки, тим самим сформувавши оновлений осередок відпочинку та дозвілля для громадськості», – пояснили у компанії.

Зазначимо, що занепокоєння щодо цього озера у львів'ян виникли ще наприкінці 2021 року. Тоді екскерівниця департаменту екології та управління природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова у коментарі Tvoemisto.tv пояснювала, що на місці цього озера було три рибацьких ставки, у них раніше рибне господарство утримувало рибу. 

«Зараз територія загороджена, а півтора роки тому до мене приходив забудовник показувати хороший проєкт громадського простору, у ньому було одне велике озеро. Я, звісно ж, не мала нічого проти облаштування громадського простору з озером. Пізніше вони якийсь час казали, що не можуть знайти воду. Я на цю ділянку виїжджала і трубу з водою знайшла», – казала вона у грудні 2021 року.

Тоді ж у компанії Avalon запевнили, що озеро на території комплексу збережуть. На візуалізації  ЖК у 2019 році йшлося про те, що південна частина фасадів будинків матиме оглядові тераси з видом на озеро.

Додамо, що озеро на Замарстинівській, 172 є частиною Голосківського потоку, який бере витоки з Брюховицького лісу, і далі живить озеро Стосика. Звідти вода тече трубою великого діаметру в озеро на території монастиря св. Альфонса, далі трубою великого діаметру в озеро на Замарстинівській. З цієї водойми вода впадає у Полтву. 

Право на оренду земельної ділянки у липні 2021 року отримало ТзОВ «Науково-технічний центр міжгалузевих програм». Згідно з даними платформи YouControl, серед засновників цього підприємства є ТзОВ «Авалон Інкомпані».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!