Львів'яни збирають підписи для збереження озера на Замарстинівській, яке засипали сміттям

2431 0
На перехресті вулиць Замарстинівської – Варшавської, поруч із ТРЦ «Спартак», озеро засипали будівельним сміттям.
Фото: Зручне місто

Фото: Зручне місто

На перехресті вулиць Замарстинівської – Варшавської, поруч із ТРЦ «Спартак», озеро засипали будівельним сміттям. Про це повідомили на сторінці громадської організації «Зручне місто».

Як зазначають активісти, на ділянці планують збудувати ще одну будівлю, що унеможливить збереження водойми.

«Відповідно до отриманої нами з різних джерел інформації, забудовник не збирається відновлювати озеро, натомість ми дізнались про плани збудувати там ще одну будівлю. Це підтвердили також у відділі продажу «Авалон» в розмовах з потенційними покупцями квартир в цьому ЖК – відновлювати озеро не планують», – йдеться у зверненні активістів.

Вони пояснюють, що озеро на Замарстинівській є частиною Голосківського потоку, який бере витоки з Брюховицького лісу, і далі живить озеро Стосика. Звідти вода тече трубою великого діаметру в озеро на території монастиря св. Альфонса, далі трубою великого діаметру в озеро на Замарстинівській. З цієї водойми вода впадає у Полтву. 

«Наголошуємо, озеро і територія навколо нього перебуває у комунальній власності і належить громаді міста Львова! Будь-які плани забудувати міську водойму вважаємо злочинними і залишаємо за собою право звертатись до правоохоронних органів у разі погодження містом будь-якого будівництва на місці озера», – пишуть у ГО.

Читайте також: На вулиці Липинського у Львові планують збудувати новий житловий комплекс. Візуалізація

Організація зареєструвала звернення до Львівської міської ради із проханням посприяти збережнню озера. Як зазначила Tvoemisto.tv в.о. керівниці управління екології Галина Микітчак, станом на сьогодні на цю ділянку не видано містобудівних умов та обмежень.

«Те, що забудовник хоче там щось робити, нічого не означає, оскільки наразі водний об'єкт є паспортизований та обліковується в управлінні екології. Містобудівних умов та обмежень, дозволів чи погоджень щодо цієї водойми ми не видавали. Наразі відбувається інвентаризація, надалі управління архітектури вирішуватиме питання видачі містобудівних умов», – каже вона.

Додамо, що раніше екскерівниця департаменту екології та управління природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова у коментарі Tvoemisto.tv пояснювала, що на місці цього озера було три рибацьких ставки, у них раніше рибне господарство утримувало рибу.

«Зараз територія загороджена, а півтора роки тому до мене приходив забудовник показувати хороший проєкт громадського простору, у ньому було одне велике озеро. Я, звісно ж, не мала нічого проти облаштування громадського простору з озером. Пізніше вони якийсь час казали, що не можуть знайти воду. Я на цю ділянку виїжджала і трубу з водою знайшла», – казала вона у грудні 2021 року.

Тоді ж у компанії Avalon запевнили, що озеро на території комплексу збережуть. На візуалізації  ЖК у 2019 році йшлося про те, що південна частина фасадів будинків матиме оглядові тераси з видом на озеро.

Зазначимо, що Tvoemisto.tv звернулося за коментарем до головного архітектора Львова Антона Коломєйцева щодо збереження водойми та наразі очікує на відповідь.

Саме озеро розташоване за адресою вул. Замарстинівська, 172. Витяги про земельну ділянку свідчать, що вона призначена для розміщення для експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Вид використання – для обслуговування комплексу «Жива риба». Вид обмеження – охоронна зона навколо інженерних комунікацій.

Право на оренду земельної ділянки у липні цього року отримало ТзОВ «Науково-технічний центр міжгалузевих програм». Згідно з даними платформи YouControl, серед засновників цього підприємства є ТзОВ «Авалон Інкомпані».

Ірина Давосир

Фото: візуалізація ЖК, google maps

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!