На правах реклами

Чому парта повинна мати правильний кут нахилу, або де і як обрати письмовий стіл для навчання

440 0
Сьогодні важливим є правильна організація простору для навчання дитини, зокрема, письмові столи та парти. На що варто звертати увагу, як правильно обирати та де придбати – у матеріалі.

У 1870 році молодий лікар-гігієніст Федір Ерісман спроектував конструкцію шкільної парти. Від звичайного робочого стола вона відрізнялася нахилом стільниці і кріпленням до лавки. Така парта допомагала читати і писати під прямим кутом, запобігаючи проблемам із зором. Адже із розвитком шкільної освіти наприкінці XIX століття кількість юних пацієнтів у офтальмологів різко зросла.

Сучасні шкільні парти мають аналогічну конструкцію, але відрізняються великим вибором дизайнів і додатковими опціями.

Чому варто купити стіл для навчання

Парти й інші столи для навчання широко використовуються в закладах освіти і вдома. Меблі для школярів повинні відповідати фізіологічним особливостям дитини і не обмежувати активну рухову діяльність. Столи і стільці, які жорстко фіксують положення тіла під час сидіння, категорично не рекомендовані для дітей шкільного віку. Натомість парти із кутом нахилу 30 градусів відмінно підходять для читання, 15 градусів – для письмових завдань.

Отож, правильно підібраний стіл для навчання сприяє концентрації дитини і запобігає можливим проблемам зі здоров’ям.

Вибираємо парту для школяра

Якщо ви купуєте парту для домашнього використання, її висота і розміри повинні відповідати зросту і віку дитини. Як це перевірити? Візьміть школяра в меблевий магазин і попросіть сісти за вибраний стіл. Парта підходить, якщо:

  • ступні дитини торкаються підлоги, а ноги зігнуті і розслаблені;
  • лікті зручно розташовуються на стільниці, не займаючи всю площину;
  • висота стільниці у сидячому положенні розташована на місці пупка;
  • відстань від стола до очей становить не менше 50 см.

 

Обов’язково з’ясуйте, наскільки зручно дитині сидіти за столом, адже комфорт – це запорука здорового розвитку і успішного здобування нових знань.

Інший спосіб підбору робочого стола базується на відповідності зросту дитини і висоти парти. Наприклад, при зрості 100-115 см парта має бути 46 см, 115-130 – 52 см, 130-145 – 58 см і так далі. Повну таблицю розмірів можна знайти в пошукових системах.

Купуючи парту для школяра, звертайте увагу також на колір, матеріал виготовлення, додаткові функції:

Колір. Найкраще використовувати теплі й більш нейтральні відтінки. Така колірна гама не відволікатиме учня від основних завдань. Уникайте насичених кислотних кольорів і їх поєднань.

Матеріал. Тут варто керуватись особистими вподобаннями дитини. Парти виготовляють із дерева (ДСП, МДФ), металу і пластику. Головне, щоб меблі були нетоксичні і міцні.

Функціонал. Варіантів столів для навчання дуже багато. Можна купити зростаючий стіл, який легко коригувати під змінні потреби дитини; вибрати стіл із надбудовами і місцями для зберігання; придбати класичну парту.

Керуючись підказками зі статті, ви легко виберете найкращий стіл для продуктивного навчання вашої дитини.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!