Україна

Пенсії в Україні. Коли та кому підвищать

2267 0
З березня 2024 року в Україні передбачена індексація пенсій, яка впроваджує бальну систему в нарахуванні.
ФОТО: PHYSICSWORLD.COM

ФОТО: PHYSICSWORLD.COM

Незабаром в Україні очікується загальна індексація пенсій, запланована на 1 березня, яка охопить всі категорії пенсіонерів. Про це повідомила голова правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко в етері «Суспільне. Спротив».

З березня 2024 року в Україні передбачена індексація пенсій, яка впроваджує бальну систему в нарахуванні. Ця система призначена для вирівнювання нерівностей між пенсіонерами, які вийшли на пенсію давно, та тими, хто вийшов нещодавно. Згідно з законом, щорічно з 1 березня проводитиметься індексація.

Для її проведення необхідно отримати рішення Кабінету Міністрів, яке визначить коефіцієнт індексації. Розмір підвищення та перерахунок залежатиме від затвердження відповідного показника, як повідомила заступниця Голови правління Пенсійного фонду.

Право на призначення пенсії за віком залежить від страхового стажу при досягненні певного віку - 60, 63 або 65 років.

Право на пенсію за віком у 2024 році мають люди, яким виповнилося:

  • 60 років - не менше 31 року страхового стажу;
  • 63 років - не менше 21 року страхового стажу;
  • 65 років - від 15 до 21 року страхового стажу.

Читайте також: Що зміниться для львів'ян з 1 лютого

Зазначимо, що збільшення вимог до стажу може ускладнити отримання пенсії деяким пенсіонерам, що може змусити їх обирати між докупівлею року в Пенсійному фонді та продовженням праці до 63 або 65 років.

Нагадаємо, що автобуси, що мають намір перетнути кордон з України до Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Молдови, починаючи з 12 лютого, повинні будуть заздалегідь записатися у системі єЧерги. Ця ініціатива буде діяти на 29 пунктах пропуску.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!