Перемовини Зеленського та Байдена у Вашингтоні. Що відомо

1271 0
Президент України зазначив, що за триста днів повномасштабної війни Україна та США розпочали новий етап у своїх взаєминах.
Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

У середу, 21 грудня, президент України Володимир Зеленський прибув до Білого дому на запрошення американського глави держави Джо Байдена. Вони провели двосторонню зустріч в Білому домі, після чого вийшли на спільну пресконференцію.

Зокрема, під час спілкування президентів в Овальному кабінеті Володимир Зеленський передав президенту США Джо Байдену нагороду військовослужбовця Збройних Сил України. 

«Один хлопець – це справжній герой, він капітан – попросив мене передати Вам його нагороду. Це капітан батареї HIMARS. Він дуже сміливий – і він сказав: «Передайте це дуже сміливому президенту». Я передаю Вам «Хрест бойових заслуг». Це від нього. І лист – я не читав його. Він українською, але тут є переклад», – сказав Зеленський. 

Президент України зазначив, що за триста днів повномасштабної війни Україна та США розпочали новий етап у своїх взаєминах.

Читайте також: Зеленський самостійно вирішив, що ситуація з безпекою дозволяє летіти у США, – Білий дім

Основні тези президентів під час пресконференції

Пресконференція почалася із промови президента США Джо Байдена. Він відзначив «рішучість і стійкість українського народу перед імперіалістичними апетитами» росії і наголосив, що американський народ продовжує підтримувати Україну. Під час конфереції президент США підтвердив надання військового пакету на 1.85 мільярда доларів. Він включатиме системи Patriot та навчання українських військових, артилерію, танки, ППО, МЛРС та бюджетну допомогу. Також Байден заявив, підпише законопроект, який полегшить закупівлю критичних боєприпасів для України. 

Тези президента США Джо Байдена:

  • «Президент Зеленський, ви чітко дали знати, що ви хочете миру, але путін не готовий шукати миру. Ви хочете справедливого миру. Ми також знаємо, що путін не має наміру зупинити цю жахливу війну».
  • «Я ніколи не бачив, щоб НАТО і ЄС були раніше настільки ж об’єднані, й не бачу жодних ознак того, що це зміниться. Ми знаємо, що на кону, надто – європейські країни».
  • «Ми надали понад дві тисячі танків, понад 800 систем артилерії, понад 50 систем МЛРС, мільярди доларів прямої бюджетної підтримки». 
  • «путін хотів послабити НАТО, натомість він його зміцнив. Він хотів розколоти Європу, але через його дії натомість Європа об'єдналась. Я не бачу жодного послаблення підтримки».
  • «путін зазнає поразки, він вже зазнав поразки і знає, що у нього немає шансів окупувати Україну».
  • «Я думаю, у нас спільне бачення: вільна, незалежна, процвітаюча Україна у безпеці».
  • «Очікуємо на підписання 45 мільярдів додаткової допомоги для України».
  • «Ми даємо Україні те, що потрібно, щоб вона захистила себе і була успішною на полі бою. Я витратив кілька сот годин один-на-один з главами держав європейських країн, пояснював їм, чому в їхніх інтересах підтримувати Україну. Вони повністю це розуміють – і вони не бажають починати війну з росією. Вони можуть уникнути війну, якщо вони нададуть допомогу Україні, щоб вона перемогла на полі бою».


Читайте також: Зеленський прибув до Вашингтона. Фото

Тези президента України Володимира Зеленського:

  • ​​«Мені здається, що для нас для всіх мир по різному справедливий. Для мене як для президента ніяких компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, суверенітету. Це також відшкодування збитків, які завдала російська агресія. Немає ніякого справедливого миру у війні, яку нам принесли ці… нелюди».

  • «Ми донесли президенту США, що хочемо отримати більше батарей «Patriot».

  • «У путіна хворе ставлення до світу, немає сенсу йому відправляти меседжі, він більше не субʼєкт цивілізованих людей».

  • «Для нас для всіх мир по різному справедливий. Для мене, як для президента справедливий мир – це ніяких компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, нашого суверенітету. Це найголовніше. Відшкодування всіх тих збитків, яких завдала російська агресія».

  • «Який меседж можна відправити путіну після того, що він отруїв наше цивільне життя, спокійне життя? І бачить… що після України може піти далі, де раніше була потужна присутність Радянського Союзу. Для чого людині з хворим відношенням до світу, абсолютно неадекватним… для чого йому відправляти меседжі?».

  • Зеленський про поставки систем Patriot: «Це важливий крок у створенні дієвого повітряного щита для України. Тільки так ми позбавимо державу-терориста головного інструменту терору – можливості бити по наших містах, енергетиці, людях».

  • «Я повертаюсь додому з хорошими новинами, з пакетом військової допомоги майже на $2 мільярди, і основний елемент цього пакету системи Patriot, які підсилять можливості нашої протиповітряної оборони».


Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив Володимира Зеленського до Вашингтона, оскільки вважає, що війна росії проти України вступила у нову фазу. Вони обговорять бачення Зеленського закінчення війни. Під час візиту Зеленський проведе низку двосторонніх зустрічей, а також виступить у Конгресі. Український президент проведе у США неповний день та вирушить назад до України.

Антоніна Костик

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!