Що змінилося на вулиці Бандери. Фото, відео

3866 0
Tvoemisto.tv оглянуло вулицю Степана Бандери, частину якої вже відкрили для проїзду.
фото дар

фото дар'Ї кучер

До дня Незалежності у Львові відкрили для проїзду приватного транспорту частину вулиці Степана Бандери – на ділянці від Генерала Чупринки до Коновальця. Інша частина, від вул. Коновальця і до вул. Городоцької, досі перекрита. Завершити ремонт дороги планують до кінця цього року.

Нині інститут «Трамдорпроєкт» розробляє проєкт транспортного хабу на перехресті Бандери – Генерала Чупринки, однак це вже будуть додаткові роботи на об’єкті разом із облаштуванням платформи для посадки та висадки пасажирів громадського транспорту. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив заступник директора ЛКП «Львівавтодор» Євген Калитич.

Зараз, за його словами, йдеться про вартість додаткових робіт у 250-300 тисяч гривень, в яку також ввійдуть вуличні меблі, велостійки, питний фонтан тощо. Нараз не відомо, чи реалізують проєкт транспортного хабу до кінця року, важливіше, додає Євген Калитич, – завершити роботи в межах реконструкції вулиці Степана Бандери.

Читайте також: Пів правди про бруківку. Топ-5 відповідей про ремонт вулиці Бандери

«Підходить вже осінній період, а це дощі, із часом сніг посипле, тому навіть якщо не встигнемо зробити хаб, то облаштуємо тимчасову платформу, аби трамваї повернулися до своїх звичних тут маршрутів», – каже він.

Перекритою також залишається невеличка вулиця поруч із перехрестям – Професорська. Вона відділяє вул. Степана Бандери від Органного залу. Там мали прокласти лише водогін та завершити роботи, проте пізніше в проєкт внесли зміни. Тепер бетонну підпірну стінку, яка є в аварійному стані, хочуть демонтувати і перетворити на зелений схил. У такий спосіб планують, що вулиця не буде проїзною, а користуватимуться нею лише пішоходи.

Що з деревами та паркомісцями

Окрім цього, у межах реконструкції зрізали близько 50-60 дерев. Це, за словами чиновника, було передбачно технічним актом. Багато дерев повалили буревії, зокрема навіть ті, що не підлягали знесенню – таких приблизно 30.

Водночас з’явилися паркувальні слоти, між ними будуть нові дерева. Загалом є 71 паркомісце, до реконструкції їх тут не було. Вулицю звузили, однак натомість тепер є дві велосмуги по 1,5 метри. За словами Євгена Калитича, на місці працювала поліція, евакуатор, інспектори управління безпеки міста, стежили, щоби машини не паркувалися. Делініатори, на його думку, тут не допоможуть, для цього є знаки. Водночас підрядник ще має понизити на вул. Бандери дощоприймач.

Зеленими насадженнями планують зайнятися до листопада, а те, що не встигнуть висадити, посадять весною.

Читайте також: Ще не вмер Бандера. Якою львів'яни запам'ятають цю вулицю до ремонту

Тактильна плитка (поводир) на вулиці є жовтою, вона має свою традиційну структуру, ребристість. Для незрячих людей, продовжує представник ЛКП «Львівавтодор», це – сприятливий колір. Також вздовж вулиці поставлять лавочки. Більше меблів буде у межах транспортного хабу. А на вул. Політенічній планують встановити «розумний» світлофор, окрім цього, вони мають бути на Антоновича, Героїв УПА, Федьковича.

«Світлофони будуть данські. Це – адаптив, який зчитуватиме кількість машин. Трамвай матиме свій пріоритет, рух громадського транспорту не затримуватиметься», – додає він.

Коли відкриють всі ділянки

Перш за все, за словами Євгена Калитича, відкриють вул. Федьковича – 20-25 вересня, а 27-го перекриють вул. Горооцьку, аби з’єднати трамвайні колії, каналізаційні колектори. Перехрестя вул. Герої УПА і Антоновича відкриють у грудні.

20-25 грудня цього року загалом мають завершити всі роботи у межах реконструкції Бандери. Гарантійний термін становить 10 років, тому, запевняє чиновник, підрядник працює сумлінно та якісно. Окрім того, на об’єкті завжди є технагляд.

Про вартість 

Загальна кошторисна вартість робіт з реконструкції становить, за словами Калитича, 209 млн грн, однак з’являються додаткові роботи, як от з хабом та підпірною стінкою.

«Проєкт дає одне бачення, а потім, коли саме занурюєшся в земляні роботи, можуть виникати невраховані інженерні мережі, кабелі тощо», – пояснює він.

Читайте також: Бруківка, асфальт, камінь і знову бруківка. Сім п'ятниць вулиці Бандери

Нагадаємо, що проєкт реконструкції Бандери, «Вулиця для всіх», фінансували за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Його обрали з-поміж трьох ідей під час багатьох етапів урбаністичних та громадських слухань. На слуханнях львів’яни вимагали залишити бруківку та розширити вулицю до чотирьох смуг замість пропонованих двох. За словами тоді чинного головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, ширини наявної вулиці не вистачає, аби облаштувати там виділені смуги, а для розширення доведеться зрізати дерева. Тоді проєкт підкоригували і повернули бруківку.

На початку ремонту планували, що дорожнє покриття вулиці буде комбінованим. Стару бруківку мали залишити хіба що у міжколійному просторі та у слотах для паркування. Втім, у грудні минулого року, коли вже активно велись роботи, при замощуванні вулиці вирішили не використовувати римського каменю. Дорогу вистелять дрібною бруківкою-мозаїкою, а між рейками буде груба бруківка.

Ольга Коваль

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!