Київ

Перейменували вулицю – доведеться змінювати документи. Кому та що треба переоформляти?

3353 0
Законодавство не передбачає обов’язку змінювати «прописку» в паспорті та переоформлювати низку документів на нерухомість тощо, однак деякі з них все ж доведеться змінювати.

Після того, як в процесі декомунізації у Києві перейменували низку вулиць, її мешканцям доведеться внести зміни до документів. Які саме – розповіли юристи на підставі роз’яснення Міністерства юстиції.

Киянам, які мають житло на вулицях з новими назвами, не потрібно змінювати прописку та документи про право власності на нерухомість, оскільки зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання. Тому відомості про прописки та володіння майном за новою адресою автоматично змінюється у відповідних реєстрах, розповідає ЮрШтаб на підставі роз’яснення Кабміну. Однак перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

Водночас, якщо дім чи квартиру необхідно продати – доведеться звертатися за додатковими довідками, бо у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва вулиці.

«У разі відчуження майна, наприклад, продажу або дарування, до пакету документів потрібно додати рішення уповноваженого органу про перейменування», – зазначають юристи.

Читайте також: чому Київрада не перейменувала вулицю Булгакова

Додаткові клопоти та бюрократичні процедури очікують юридичних осіб.

«Перейменування вулиці місцезнаходження юридичної особи є зміною місцезнаходження юридичної особи, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо», – йдеться у роз'ясненні на Урядовому порталі.

Зазначається, що законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцезнаходження, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

Зауважимо, згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів благодійних організацій та юридичних осіб, пов’язаних із прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

 

Нагадаємо, на минулому тижні Київрада перейменувала чергові 16 топонімів. Повний перелік нових назв тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!