Перший день Саміту миру у Швейцарії. Основні тези

901 0
До Саміту миру вдалося залучити 101 країну та міжнародну організацію з усіх континентів.
Фото: REUTERS

Фото: REUTERS

15 червня у Швейцарії почав роботу Глобальний саміт миру, ініціатором якого виступила Україна. Подія відбувається на курорті Бюргеншток, поблизу міста Люцерн.

Конференція базується на попередніх дискусіях, зокрема на українській «формулі миру» та інших мирних пропозиціях, які ґрунтуються на Статуті ООН та основних принципах міжнародного права. 

Під час конференції учасники обговорють три теми: ядерна безпека, продовольча безпека та звільнення всіх полонених і депортованих українців. До Саміту миру вдалося залучити 101 країну та міжнародну організацію з усіх континентів.

Читайте також: Чи спрацює саміт миру щодо україни. Інтерв'ю з послом Швейцарії

Основні тези:

1. Спільні зусилля можуть покласти край війнам, Зеленський 

Президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з президенткою Швейцарії Віолою Амгерд підкреслив, що відкриття Саміту миру у Швейцарії – день спільного успіху, який дає дипломатії шанс побудувати сталий мир..

«Сьогодні – день нашого спільного успіху, адже нам всім вдалося дати дипломатії шанс. Україна ніколи не хотіла воювати. Ми знаємо, хто розпочав цей неспровокований терор, це росія. І той, хто цього хотів, це путін. Але у будь-якому випадку весь світ став сильнішим, він об'єднався і звідси народилася Формула миру. Ми говоримо про глобальну безпеку, це поняття, яке близьке кожному народові у світі, тому нам вдалося зібрати вже 101 країну та міжнародну організацію. Це кількість реєстрованих учасників на саміті у Швейцарії».

2. путін пропонує Україні не перемовини, а капітуляцію, – віцепрезидентка США Гарріс

Віцепрезидентка Сполцчених Штатів Америки Камала Гарріс прокоментувала озвучені російським диктатором володимиром путіним умови проведення мирних перемовин з Україною.

«Вчора були висловлені пропозиції путіним. Але, якщо казати чесно, він не говорить про перемовини, він говорить про капітуляцію», – зазначила Гарріс.

3. На другому Саміті миру можна зафіксувати кінець війни, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський закликав представників країн, які зібралися у Швейцарії на Глобальний саміт миру, скласти «план дій», щоб на другій зустрічі можна було зафіксувати кінець війни, передає Громадське.

Зеленський пояснив, що на першому саміті потрібно домовитися, у який спосіб співпрацюватимуть держави для досягнення миру.

«Ми повинні вирішувати разом, що означає справедливий мир для світу та як він має бути досягнутий справді на тривалий період. Статут ООН є основою для нас», – наголосив президент.

Він додав, що росія не представлена на першому Саміті миру, оскільки не зацікавлена у припиненні війни. Натомість, за словами Зеленського, коли країни погодять «план дій» щодо закінчення війни, його покажуть росії.

4. Кредит Україні розміром $50 млрд не буде фінансуватися країнами ЄС

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні заявила, що кредит Україні розміром на 50 мільярдів доларів, для гарантій якого залучать прибутки від заморожених російських активів, не буде фінансуватися країнами Європейського Союзу, пишуть Rai News та Sky TG24.

Мелоні запитали, чи буде Італія робити внесок безпосередньо в кредит, який гарантований замороженими російськими активами. Вона відповіла, що кошти нададуть США, Канада, Велика Британія та, імовірно, Японія.

«Наразі європейські країни не втручаються, тому що всі активи мобілізовані в Європі, тому Європа вже робить свій внесок, ухвалюючи механізм гарантій», – пояснила прем’єрка.

5. Прем’єр Британії: росія намагалась зірвати Саміт миру – чим він їй загрожує

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вважає, що росія намагалась зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії, бо відчуває загрозу від обговорення основоположних принципів міжнародного права, повідомляє Європейська правда.

Британський прем’єр констатував, що Росія, на відміну від учасників саміту, не зацікавлена в реальному мирі, а путін «ініціював тривалу дипломатичну кампанію проти цього саміту, наказуючи країнам, аби вони не приїжджали».

«Нам варто спитати: чому росія відчуває, що їй аж так загрожує саміт, де обговорюють основоположні принципи територіальної цілісності, продовольчої та ядерної безпеки?» – додав він.

6. Шольц: Саме росія обрала війну, а не дипломатію і діалог

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у виступі на Глобальному саміті миру підкреслив, що саме рф обрала війну і може завершити її, вивівши війська з України, пише Європейська правда.

Шольц у своєму виступі зосередився на тезах, які висувають прихильники росії, що захищають її агресію та звинувачують Україну в небажанні йти на переговори.

Він наголосив, що Україна найбільше зацікавлена в мирі, але він передбачає дещо більше, ніж відсутність війни.

«Негайне припинення вогню без серйозних переговорів і плану досягнення справедливого й довготривалого миру лише на основі так званих «нових реалій» лише легітимізує територіальні загарбання росії», – додав він.

7. Віцепрезидентка США Камала Гарріс під час зустрічі із Володимиром Зеленським у рамках Саміту миру у Швейцарії оголосила про виділення понад 1,5 мільярдів доларів для енергетичного сектору та гуманітарних потреб України.

8. Прем’єрка Данії: Якщо ми не відстоюватимемо наші принципи, то чого ми всі вартуємо

Основою та шляхом до миру в Україні має бути відданість Статуту ООН, міжнародному праву і принципам суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, навколо яких об’єдналися учасники Глобального саміту миру. Про це заявила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен під час виступу на Саміті миру у Швейцарії, повідомляє Укрінформ.

Глава данського уряду зауважила, що жорстока агресія росії проти українських міст показує, як далеко ми зараз знаходимося від миру.

«Ми об’єдналися сьогодні тут навколо спільного розуміння та спільної відданості Статуту ООН та міжнародному праву, принципам суверенітету, незалежності та територіальної цілісності. Це є і повинно бути нашою основою та шляхом до миру. Якщо ми не відстоюватимемо ці принципи, то чого ми всі вартуємо?», – зазначила Фредеріксен.

9. Замороження конфлікту в Україні призведе лише до нової війни, – президентка Єврокомісії

Будь-яке замороження конфлікту в Україні не призведе до миру, але стане передумовою для нової загарбницької війни. Саме тому Україна потребує всеохоплюючого та стійкого миру  з дотриманням принципів Хартії ООН, які є важливими для всіх країн світу.  Про це під час виступу на Саміті миру заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. 

«Замороження конфлікту сьогодні, коли іноземні війська окуповують українську землю, не є відповіддю. Де факто, це рецепт для подальшої агресивної війни. Натомість ми маємо підтримати всеохоплюючий, справедливий та стійкий мир для України. Такий мир, що відновить суверенітет та територіальну цілісність України, непорушність всіх кордонів, суверенітет всіх народів, – саме це є ставкою», – зазначила фон дер Ляєн.

Зауважимо, на Глобальному саміті миру, на вимогу Швейцарії, присутні російські медійники - як і ті, хто обслуговує режим путіна, так і ті, хто зараховує себе до опозиційних видань, повідомляє LB.ua. Йдеться про щонайменше п'ять російських медіа, які отримали змогу надіслати своїх журналістів на саміт. 

Зазначимо, президент Володимир Зеленський зустрівся з Вселенським патріархом Варфоломієм на полях Глобального саміту миру у Швейцарії. Він подякував патріарху за підтримку України, молитви за мир та допомогу українцям, які постраждали внаслідок російської агресії.

Tvoemisto.tv ще наприкінці квітня цього року поспілкувалося з послом Швейцарії в Україні та Молдові Феліксом Бауманном, який розповів нам більше про саміт, відновлення України та допомогу Швейцарії. Детальніше читайте у інтервʼю за посиланням.

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!