Як львівські супермаркети зреагували на перший день заборони на розповсюдження пластикових пакетів

6027 0
Сьогодні в Україні вступив у дію закон про обмеження обігу пластикових пакетів. Tvoemisto.tv перевірило, чи дотримуються нових обмежень у львівських супермаркетах та які є альтернативи.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У супермаркеті «Сільпо», що у «Спартаку», у наявності досі є пластикові пакети, але також є альтернатива – торбинки для овочів та фруктів, щоправда висять вони нижче за всі інші пакети. Коштує він 129 грн, але його можна використовувати багато разів.

На касі в магазині можна придбати також біорозкладні пакети і це не єдина альтернатива, адже можна придбати папероаві кульки, сумку-трансформер і тканинні сумки.  

Додамо, що на касах супермаркету до ціни в чеку вартість надтонких пакетів поки не додають, відтак вони безкоштовні, як і було раніше.

Мало що змінилося сьогодні і у інших магазинах, зокрема немає наразі паперових пакетів у аптеці. Там стверджують, що чекають на їх поставку. Також відсутні паперові пакети на «острівку» з фруктами.

Одна із покупців у супермаркеті «Сільпо» каже, що поки використовує поліетиленові пакети, стверджуючи, що альтернативи їм немає.

«Навіть якщо б паперові були платними, то користувалася б ними, але наразі такої опції немає, тому використовую поліетиленові пакети», – каже вона.

Що стосується первинної упаковки, зокрема м’яса, риби і круп, то використання надтонких пакетів ще не заборонено, а от на хлібному відділі використовують паперові пакети.  

Згідно з даними всесвітніх досліджень, надтонкі пакети-маєчки, які від сьогодні заборонили в Україні, у середньому використовуються лише 20 хв, а розкладаються десятиліттями, забруднюючи навколишнє середовище.

Нагадаємо, що порушникам закону загрожує від 1800 до 3400 грн, а за повторне порушення  від 3400 до 8500 грн. Штрафи стосуються і торгових мереж, і точок, і компаній, які поршують норми про заборону розповсюдження пластикових пакетів.

Додамо, що заборона не стосується щільних великих пластикових пакетів, які продають на касах супермаркетів.

Наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Нагадаємо, до сьогоднішнього дня один супермаркет в місяць використовував близько 300 тисяч поліетиленових надтонких пакетів. Це близько тридцять п’ять коробок надтонких пакетів, а у кожній коробці дванадцять рулонів пакетів, один рулон – це близько семисот пакетів. Це дуже багато. Від сьогодні люди будуть думати про якісь альтернативи. Коли в європейських країнах почали брати гроші за пакети, то їх використання зменшилось до 80%. 

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!