Київ

Петиція про передачу костелу святого Миколая релігійній громаді зібрала 25 тисяч підписів

593 0
Понад 2 роки київські католики чекають на передачу храму релігійній громаді

Кабінет міністрів має розглянути петицію про передачу костелу святого Миколая в Києві католицькій релігійній громаді. Відповідне звернення зібрало необхідні 25 тисяч підписів.

Наразі будівлею користується Національний будинок органної музики України спільно з парафією Святого Миколая католицької церкви в Україні.

У петиції йдеться про те, що у радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули релігійній громаді. Після пожежі 2021 року аварійний стан будівлі загострився – для порятунку памʼятки було укладено меморандум між парафією святого Миколая та Мінкультом, відповідно до якого міністерство зобовʼязалось сприяти передачі костелу релігійній громаді до першого червня 2022 року. Умов Меморандуму так і не було дотримано, а його дія закінчилась пʼятого листопада 2023 року.

Автори петиції також посилаються на розпорядження Кабміну від 2020 року щодо будівництва нового приміщення для Будинку органної музики та переміщення закладу туди.

Нагадаємо, що чиновники досі не виконали умов підписаного з парафією Меморандуму, яким зобов’язалися повернути храм парафії до 1 червня 2022 року. Невдовзі після того, як ця дата минула, у відповідь на журналістський запит Міністерство назвало нову дату — цього разу було повідомлено, що храм мають повернути католицькій громаді до кінця 2023 року. 

Майже два роки після пожежі та рік обіцянок: костел святого Миколая не можуть відремонтувати, оскільки його досі не передали у власність парафії римокатоликів. Чи не втратить Київ об'єкт унікальної неоготичної архітектури та що відбувається – читайте у спецпроєкті «Твого міста».

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!