Київ

Петиція про відновлення дачі Брадтмана в Пущі-Водиці набрала 6 тисяч підписів

1059 0
Міська влада має відреагувати на вимоги киян

Петиція про відновлення дачі-пам’ятки в Пущі-Водиці набрала необхідну кількість для розгляду, 6000 підписів.

Автор петиції активіст Дмитро Перов, закликає повернути пам’ятку в державну власність і привести її в належний стан.

Дача архітектора Брадтмана є унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива.

Це остання з Пущанських дач, що пережила бої у передмісті Києва в лютому й березні 2023 року, але постраждала в березні 2023 року від дій забудовника, каже Перов.

Будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Департамент культурної спадщини КМДА неодноразово звертався з вимогою привести будинок в належний стан, але заклик проігнорували.

Активіст переконаний, що тепер департамент має звернутися до суду, щоб повернути пам’ятку в державну власність (згідно з законом про охорону культурної спадщини, пам’ятка, яку власник навмисно доводить до руйнації, підлягає обов’язковому викупу). Також Міністерство культури має клопотати про надання державою коштів на викуп пам’ятки.

Нагадаємо, 29 березня невідомі підпалили будівлю. Пожежа там сталася не вперше – наприкінці 2020 року там виявили два підпали.

Відомо, що будівля перебуває в приватній власності, за останніми даними, власником є ТОВ «Парк-Пуща», де бенефіціаром є президент Федерації літакового спорту та ексдепутат Київської міської ради від «Нашої України» Володимир Присяжнюк.

По сусідству з пам’яткою архітектури забудовником «ZIM Group» ведеться будівництво ЖК «Hvoya». У 2021 році активісти протестували проти забудови по сусідству з історичною пам'яткою та побоювалися її знищення.

Зараз там продовжують зводити 4-поверховий ЖК на 173 квартири на земельній ділянці, цільове призначення якої для індивідуальних будинків, що є незаконним. Місцеві активісти пов'язують забудовника «ZIM Group» з представником Дмитром Андрієвським з т. зв. клану Черновецьких.

Довідка. Двоповерхова будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Споруджена на початку ХХ століття, ймовірно, за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана, дача має цегляний цоколь, стіни з брусу, різьблене оздоблення та вежу зі шпилем. Наказом Мінкульту №869 від 15.10.2014 будівля поставлена на облік пам'яток архітектури.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!