Під час обшуку у співвласника мережі «Близенько» вилучили 25 млн грн

5752 0
Йдеться про відомого бізнесмена, співвласника мережі маркетів «Близенько» Олександра Бережанського.
Фото: list.in.ua

Фото: list.in.ua

У компанії львівського бізнесмена провели обшук і вилучили понад 25 млн грн готівкою. Підприємство звинувачують у махінаціях із відшкодуванням ПДВ і підозрюють в ухиленні від податків на суму майже 35,4 млн грн. Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки України.

«У межах системного відпрацювання злочинних схем розкрадання бюджетних коштів, детективи Бюро економічної безпеки України викрили компанію, яка спільно з групою підприємств, були задіяні у злочинній схемі та фактично контролюються відомим львівським бізнесменом. Використовуючи таку схему, товариство завдало державі збитків, у вигляді незаконного бюджетного відшкодування ПДВ на майже 35,4 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Детективи БЕБ не розкривають імені бізнесмена, однак за даними видання zaxid.net, йдеться про відомого бізнесмена, власника мережі маркетів «Близенько» Олександра Бережанського.

Читайте також: У міській раді заявили, що одна із відомих мереж ухиляється від сплати податку. У компанії кажуть про наклеп

У Бюро економічної безпеки України зазначили, службові особи товариства, протягом 2021-2022 років, купували різноманітні продукти харчування (крупи, макаронні вироби, каву, консерви, чай, олію, солодощі тощо) у декількох приватних підприємств. Надалі товари реалізовувалися суб’єктам господарювання різних форм власності, а також через мережу продуктових магазинів на території Львова, що належить відомому львівському підприємцю. При цьому, продаж згаданих товарів не відображався у податковій звітності.

«Таким чином товариство штучно створило нібито наявні залишки вказаних ТМЦ у складських приміщеннях, що дало можливість внести неправдиві відомості до офіційних документів та подати заяви на повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ», – йдеться у повідомленні.

Загалом за результатами обшуків офісних приміщень компанії вилучено понад 21 млн грн, 95 тис. євро, 10 тис. доларів США готівкою, загалом в еквіваленті понад 25 млн грн. Також вилучили фінансово-господарські документи та носії інформації.

Нагадаємо, мережу міні-маркетів «Близенько» два роки поспіль звинувачували у несплаті податків. Так, у липні 2022 року у департаменті економічної політики ЛМР під час засідання виконавчого комітету заявили, що одна із мереж, «Близенько», цього року знову декларує найнижчу зарплату серед інших мереж і в такий спосіб ухиляється від сплати ПДФО – податку із заробітної платні. Загалом, за даними міськради, вона не доплатила у бюджет за 2021 рік та перше півріччя 2022 року близько 36 млн грн. 

Додамо, що магазини продуктів харчування «Близенько» у Львові почали розвивати із 2013 року. Мережа входить до «Berta Group», кінцевими бенефіціарними власниками є Олександр Бережанський, Сергій та Тетяна Петруки.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!