Підприємці можуть отримати до 100 тис грн за працевлаштування людини з інвалідністю. Як працює програма

733 0
Відшкодовуватимуть витрати на облаштування робочого місця.
Фото умовне

Фото умовне

Працедавцям можуть повернути кошти, які вони витрачають на облаштування робочого місця для осіб з інвалідністю. Програма поширюється на працедавців, які з 29 серпня поточного року працевлаштували застраховану людину з інвалідністю І або ІІ групи. Про це розповіли у Львівській обласній військовій адміністрації.

«Для отримання коштів працедавцю необхідно впродовж 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю подати до підрозділів Львівської обласної служби зайнятості», – йдеться у повідомленні.

Скільки коштів можна відшкодувати

Згідно з постановою КМУ від 22 серпня № 893 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» працедавцям відшкодовуватимуть витрати на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю:

  • І групи у розмірі до 100,5 тис. грн (15 мінімальних зарплат);
  • І групи – до 67 тис. грн (10 мінімальних зарплат).

За які витрати можуть повернути кошти

Компенсовуватимуть витрати на придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця для особи з інвалідністю. А це – меблі (крісла з регульованими або фіксованими сидіннями, поручні та бруси, розсувні двері, засоби для їх відчинення або зачинення, протиковзні та тактильні матеріали для підлог і сходів); транспортери для піднімання сходами з електроприводом; допоміжні засоби для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв; брайлівські клавіатури і портативні пристрої; підйомні платформи для робочих місць; допоміжні засоби для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути і бачити.

Як оформити компенсацію

Для отримання коштів працедавцю необхідно впродовж 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю подати до підрозділів Львівської обласної служби зайнятості у паперовій або електронній формі заяву про надання компенсації та копії документів, які підтверджують її прийом на роботу та придбання працедавцем допоміжних засобів для облаштування для неї робочого місця.

Рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймає обласний центр зайнятості упродовж 10 робочих днів з дня отримання документів, що оформляється відповідним наказом. Кошти на рахунок заявника перечислюють упродовж п’яти робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації. 

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який змінює методологію встановлення інвалідності й пропонує замість неї оцінку втрати функціональності.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!