МОЗ пропонує замість інвалідності запровадити оцінку втрати функціональності

1124 0
Ляшко каже, існуюча система інвалідності дає пільги та компенсації, але не повернення людини в економічний стан, і це має бути змінено.
ФОто: Getty images

ФОто: Getty images

Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який змінює методологію встановлення інвалідності й пропонує замість неї оцінку втрати функціональності. Про це під час повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

«Уряд прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Із 2025 року у нас будуть зовсім інші підходи до проведення медико-соціальної експертизи та встановлення інвалідності. Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу», – зазначив він.

Читайте також: Що зробили цього року у Львові, щоб місто стало комфортнішим для людей з інвалідністю

За його словами, найближчим часом презентують законопроєкт, який змінює всю методологію встановлення інвалідності.

«Ми зробили міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я – ред.) в країні національним класифікатором. Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися», – додав міністр.

Нагадаємо, що для того, щоб обговорити, чи готові підприємства працевлаштовувати поранених на війні людей, чи шукають ветерани роботу, які вакансії пропонує їм львівський ринок праці, а також про те, на скільки Львів є доступним й інклюзивним для людей з інвалідністю, що робить місто, щоб покращити умови і чого бракує військовим Tvoemisto.tv організувало дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових». Читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!